| | |

Minun nimeni on

IMG_5435

 

Olen tänään halannut neljävuotiasta pitkään ja hartaasti. Olen opettanut hänelle miten sanotaan “Minun nimeni on X” jämäkällä äänellä, vaikka päiväkotikaveri huutaisi vieressä omasta nimestä väänneltyä muunnosta. Olen kertonut miten kaikille voi sanoa ettei tykkää kiusaamisesta, väärästä nimittelystä ja kuinka aina huonoista leikeistä voi ja pitää lähteä pois. Olen pyyhkinyt kyyneleitä kun hän ei näe ja halannut sen jälkeen vielä lujempaa.

 

Viime talvena mietimme viikkoja lapsen huonoa käytöstä päiväkodin jokapäiväisessä rauhoittumisessa, eikä ongelma meinannut ratketa mitenkään. Lopulta tilanne rauhottui, kunnes se nyt taas palasi. Tajusin lopulta yhdistää mielessäni lapsien satunnaiset pilkkahuutelut oman lapsen huomionhakuisaan käyttäytymiseen. Kiusatuksi tuleminen ei toki oikeuta ketään torpedoimaan lukuhetkeä, mutta se kuitenkin selittää lapsen halun tulla huomatuksi.

 

Kiusaamisesta puhutaan jatkuvasti. Sosiaalisessa mediassa nousee tapauksia joissa aikuiset kiusaavat toisiaan, nimittelevät kahvilassa tai bussissa tuntemattomia. En aivan ymmärrä mistä tämä jatkuva viha kumpuaa, ja meillä aiotaan tästä lähtien painottaa huomattavasti enemmän toisen kunnioittamisen tärkeyttä. Jokaisella on oikeus elää hyväksyttynä ja rakastettuna, ihan sen nimisenä ja näköisenä kuin on. Värillä tai kulttuurilla ei ole väliä, ei haittaa jos puuttuu jalka, silmä tai käsi. Kaikki ovat yhtä arvokkaita, niin eläimet kuin ihmiset.

 

Ensin aion kuitenkin halata vielä vähän lisää.

 

IMG_5368

Similar Posts

6 Comments

 1. Voi miten surulliseksi tulin. Meidän lapset aloittivat vasta päiväkodissa. Nämä on niitä hetkiä, kun ei voi enää olla suojelemassa joka hetki omia kullannuppujaan. Toivottavasti päiväkodilla puuttuvat tehokkaasti kiusaamiseen.

 2. Samantapaisten ongelmien kanssa painitaan täälläkin, hyvin tuttuja fiiliksiä. Oma olo on aika voimaton ja surkea asian edessä. Tsemppiä teille! ♥

  1. voi ei Jutta,

   paljon tsemppiä teille! Meillä päiväkoti suhtautui asiaan todella hyvin, ja toivottavasti tilanne nyt rauhoittuu kokonaan.

   1. Meillä ongelmat eivät siis ole päiväkodissa vaan pihapiirissä… Päiväkodista on onneksi saatu nyt paljon kavereita 🙂 Ihanaa, että päiväkodissa aikuiset oikeasti välittävät ja ottavat tällaiset jutut vakavasti!

 3. Miten päiväkodin henkilökunta on asiaan puuttunut? Mikäli ei puutu, niin yhteys päiväkodin johtajaan tai tarvittaessa ylemmäs. Lasta ei saa kiusata eikä ketään muutakaan.

  1. On päiväkodissa nyt puuttuttu, ja todella hyvin onkin. Kaikin puolin oli hieman tunteikas viikko, ja toivotaan että syksy jatkuisi hieman rauhallisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *