| |

Hammashoito luomuna

IMG_6465

 

Kahden lapsen odotus ja imetys ilmeisesti kävivät hampaisiin sen verran, että tasan viikko kuopuksen syntymän jälkeen istuin tuskaisena hammaslääkärin tuolissa kuuntelemassa ohjeistusta tulevaan juurihoito-operaatioon. Sain siis synnytyshampaan, jonka kanssa on tuskailtu enemmän tai vähemmän viimeiset kolme vuotta.

 

Kun juurihoito saatiin päätökseen samoihin aikoihin kuin lapsen imetyskin loppui, alkoi sitten suuhygienistin saarnat. Olin toki huomannut miten jo parin vuoden ajan suu vuoti verta aina hampaiden pesun jälkeen, ja kuinka ennen niin puhtaat hampaat kokivat tosiaan peräti juurihoidot. Sain diagnoosiksi kroonisen ientulehduksen.

 

Kävin puolen vuoden välein hammaskiven poistossa. Verta vuodattava operaatio oli joka kerta yhtä tuskainen niin minulle kuin suuhygienistillekin, joten päätin että jotain on tehtävä ennen kuin hampaat tippuvat suusta lopullisesti. Googletin ientulehdusta ehkäiseviä hammastahnoja ja apukeinoja, ja yksi yrtti toistui kaikissa. Salvia.

 

Noin vuosi sitten huomasin Punnitse ja Säästä -kaupassa luonnonmukaisia hammastahnoja. Olin jo oppinut kuinka niissä Pepsodenteissa ja muissa on syövyttäviä aineita, jotka eivät todellakaan auta krooniseen ientulehdukseen. Ennen kesää Salvia-hammastahna loppui ja vaihdoin toiseen luomuun, ihan kokeilun vuoksi.  Suu oli alkanut voimaan ehkä hieman paremmin, eikä vertakaan vuotanut hammaspesun jälkeen. Pepsodentteihin en kuitenkaan uskaltanut palata. Enkä soittaa aikaa uuteen hammaskiven poistoon, pelkuri kun olen.

 

IMG_6467

 

Kun synnytyshampaasta lohkesi toinen puolikas hotelliaamiaisella, tiesin että luvassa olisi saarnaa yli vuoden mittaiseksi päässeestä hammaskiven karttumisesta ja huonosta suun hoidosta. Vielä ensimmäisellä pikapaikkauksella en uskaltanut kysyä mitään. Nyt kun sain nastan pitämään hammasta paikoillaan, kysäisin nopeasti sivulauseessa ottaisiko suuhygienisti minulta milloin hammaskiveä pois.

 

Hämmästykseni oli suuri, kun kuulemma en tarvitse lääkäriä tai suuhygienistia, sillä minulla ei ole hammaskiveä. Ikenet eivät vuoda verta, hampaat eivät ole tippumassa, enkä sairasta kroonista ientulehdusta. Hoitaja päätti vielä tuplatarkastaa ikenien kunnon mainitessani historiani ja luomuisen hammastahnan, mutta niin vain tulos oli sama. Ei tulehdusta, ei hammaskiveä.

 

Toki parantumisesta voi varmasti kiittää myös hormonitoiminnan tasaantumista. Uskallan kuitenkin väittää ettei luomutahnasta haittaakaan ole, päinvastoin. Juhliakseni hampaitani vielä kymmenenkin vuoden päästä, kävin ostamassa Salviatahnaa vielä uuden tuubin ja liittomme voi jatkua onnellisena pitkään. Enpä olisi itsekään uskonut, vaikka toki tätä toivoin.

 

Terveempi suu, kauniimpi hymy.

 

IMG_6276

Similar Posts

2 Comments

 1. Kiiiiitos vinkistä!
  Olen jo vuosia käyttänyt golgate/pepsodent tahnoista aitoja yrttejä sisältäviä versioita ja huomannut, että muut tahnat aiheuttavat ärsytysoireita suun limakalvoilla.
  En ole “uskaltanut” kuitenkaan siirtyä luonnonmukaisiin tuotteisiin, kun olen jostain syystä ajatellut, etteivät pesisi hampaita yhtä puhtaiksi. Muuten kyllä suosin luonnonkosmetiikkaa ja luomutuotteita ylipäätään. Nytpä uskallan siirtyä myös hammastahnan osalta luomuun 🙂
  Ja aihe on vieläpä ajankohtainen, kun olen jo sillä silmällä tähynnyt hammastahnahyllyjä, koska noiden käyttämieni tahnojen löytäminen on nykyään kerta kerralta vaikeampaa, suurin osa kaupoista ei niitä näytä hyllyihinsä tilaavan.

  1. Hyvä Peppi jos tästä oli vaan apua!

   Minultakin vaati hieman rohkeutta jättää Pepsodentit yms pois, mutta ajattelin etten tosiaan häviä mitään. Harjahan hoitaa suurimman työn lopulta, ja samoin hammaslanka tai sellainen hammaspiikki. Suosittelen kokeilemaan, ja vaikka käymään ensimmäisen puolen vuoden jälkeen suuhygienistilla jos vaan mietityttää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.