Uuden vuoden ja lupauksen aika

Nyt on taas aika luvata jotain tyhmää. Sellaista mistä saa kärsiä koko vuoden, koska lupaa sen vielä julkisesti. Ei mitään noloa toki, mutta jotain sellaista mistä tulee vähän stressiä, suorituspakkoa ja silti se on kuitenkin jotenkin miellyttävän hauskaa. Kun on pakko.

Vuosi sitten lupasin julkaista kuvan joka päivä blogin facebook-sivuilla. Kaksi päivää myöhemmin tajusin ettei uusi Nokian älypuhelimeni antanut ladata kuvaa blogin facebook-sivulle. Ei onnistunut sitten mitenkään päin, ja kännykän kamerakin osoittautui surkeaksi.

No onneksi on Instagram, joka pelasti todellakin koko loppuvuoden. Olen nauttinut kuvaamisesta, mutta tällaisina pimeinä päivinä kun työpäivän jälkeen ei ole aurinkoa näkyvissä, on kuvaaminen ollut suoraan sanottuna haasteellista. Mies ehdottelee jo uutta parempaa puhelinta, mutta minä aion vielä sinnitellä. Siksi ensi vuodelle en lupaa kuvaa joka päivälle, mutta lupaan ihan jotain muuta.

 

Vuonna 2016 on tulossa voimaan uusi kierrätyslaki. Tämän jälkeen tekstiilejä ei saa enää heittää kaatopaikalle, vaan niille on löydettävä uudet tavat kierrättää. Näin käsityöläisenä meidän perheessä tekstiilijätettä syntyy, mutta sitä on hillitty jo tänä vuonna. Uskoisin että meidän jätteemme on ollut erittäin minimissä, eikä yhtään aikuisten vaatetta ole viety edes kierrätykseen. Kaikki mahdollinen leikkuujäte on kerätty talteen, ja uusiokäytetty mahdollisimman hyvin. Tai tungettu varastoon odottamaan sitä parempaa ompeluhetkeä.

Emme kuitenkaan ole hamstraajia, eikä tätä kaikkea tekstiilijätettä voi säästää. Niimpä siitä pitää jalostaa uutta, ihan koko ajan. Mitä tehdä saumurijätteestä, leikkuujätteestä, vanhoista t-paidoista, mummon vanhasta villapaidasta tai kuluneesta nahkahameesta? Mitä jos ei veisi mitään kierrätykseen, vaan jos kierrättäisi itse uudeksi tuotteeksi?

Ensi vuodelle lupaan bloginkin puolelle siis paljon. Kerran viikossa saatte nauttia jostain kierrätyshenkisestä käsityövinkistä. Se voi olla ompelua, virkkausta, askartelua tai muuta uusiokäyttöä. Me aiomme käyttää hyväksi kaiken mitä vain voimme. Ne mitkä ovat haasteellisimpia, koitamme etsiä vinkit myös. Onhan tässä koko vuosi aikaa.

Onko teillä toiveita mitä haluaisitte nähdä? Enemmän ompelua, enemmän käytännön vinkkejä vai vielä astetta enemmän farkkua?

Vuoden jälkeen on siis saatavilla ainakin 52 vinkkiä joka kodin tekstiilikierrätykseen. Nämä tulee kaikki löytymään saman kategorian alta, ja sinne pääsee sivupalkin kategoriasta “Tekstiilijätteen kierrätys”. Onnea minulle, ja toivottavasti jaksatte pysyä mukana myös ensi vuonna!

Similar Posts

7 Comments

 1. Jee, hienoa! Juurikin se ohut suiru leikkuujäte ja saumurijäte on sitä omaa roskista eniten täyttävää ja pienet trikootilkut eivät jotenkin minulla päädy miksikään järkeväksi kun en haluamitään turhaa ja tarpeetonta ommella. Rätteihin ja kestoliinoihin kun en tahdo hukkua kun ei niillekään ylettömästi ole käyttöä

  1. Nimenomaan, se pieni leikkuujäte on se pahin. Neulatyynyihin saa uppoamaan jonkin verran, mutta tätä ajatellen minulla on tulossa vielä parempi vinkki, kunhan saan ensin itse sen testattua.

   Rättien kokoisia voi sitten viedä päiväkodille, mutta niitä pienempiä paloja hekään ei määräänsä enempää tarvitse, joten itsellekin pahin rasti on nimenomaan se pieni jäte. Mutta hyvä jos kiinnostaa, otan sen heti aiheeksi tammikuussa!

   1. ei niitä neulatyynyjäkään kovin montaa tarvitte… nimimerkillä nytkin niitä on ainakin 5. Eli todellakin innolla ootan sun vinkkejä 🙂

  1. Kiitos Nanne! Mukavaa jos kiinnostaa, ajattelin että tämä saattaisi jopa innostaa sellaisia jotka ei vielä edes ompele 🙂 Varmasti on kyllä tulossa vinkkejä laidasta laitaan, myös sellaisia mihin ei tarvita ompelukonetta.

 2. Odotan innolla! 🙂 Todella mahtava haaste. Ehkä hieman haasteellinenkin… Tsemppiä siis siihen! Itse tulee heitettyä paljon rikkinäisiä vaatteita roskiin. Sukkia ja alusvaatteita varsinkin, vaikka koitan panostaa kestäviin sellaisiin. Tietysti muutakin menee…

  1. Eikös olekin Henna mukavan haasteellinen? Pitäähän sitä elämässä haastetta ja itsekidutusta olla. Tokikaan kaikki kierrätystavat eivät ole niitä haasteellisimpia, vaan lähinnä koita itsekin pienentää omia kangasostoksiani, eli tehdä mahdollisimman paljon vaatteita ja kodin asioita kierrätysmateriaaleista. Mutta toivottavasti tämä kiinnostaa teitä, sillä itseäni kiinnostaa ainakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.