| | | | |

Valokuvausvinkkejä pimeyteen

En varmastikaan ole ainut, joka tuskailee pimeän ajan kanssa. Olen onnellinen, jos ehdin arkipäivänä näkemään edes vilauksen auringosta, saati että ehtisin nauttia siitä aivan kunnolla. Tämä toki tekee bloggaamisesta ja varsinkin kuvien ottamisesta äärimmäisen haastavaa. Halusinkin koota pari vinkkiä varsinkin käsityöbloggaajille, jotka helpottavat hyvien kuvien ottamista.

 • Unohda kameran oma salama Vaikka kuvaisit aina pelkästään automaattiasetuksilla, saa salaman säädettyä aina pois. Sen saa säädettyä pois niin kännykästä, pokkarista kuin järkkäristäkin. Minä en omista ulkoista salamaa järjestelmäkameraani, vaan olen panostanut valovoimaisempiin linsseihin. Niiden kanssa ongelmaa ei tule, jos luonnonvaloa pilkottaa edes hieman jostain ikkunasta. Suosittelen sammuttamaan myös kaikki normaalit kattolamput, niin huomaat oikeasti eron. Otin pari esimerkkiä siitä, miten erilaiselta sama tuote näyttää salaman kanssa kuvattuna, sekä silitettynä ja  ilman salamaa kuvattuna lähellä ikkunaa. Silitys tekee ihmeitä, ja niin tekee henkari ja luonnonvalokin.

 

vertailumekko vertailuhousut

 

 • Ota kuvia silloin kun on vähänkin luonnonvaloa On turha kiduttaa itseään iltaisin väärillä valoituksilla ja ankeilla kuvilla, kun käsityöt voivat aina odottaa vaikka viikonloppuun jolloin ehtii kuvaamaan myös päivällä. Voit tehdä tekstejä valmiiksi jo viikolla, ja lisätä kuvia sitten aina sitä mukaa kun olet saanut kuvattua niitä oikeassa valossa. Julkaisut blogiin voi sitten tehdä viikolla.

 

 • Mikäli sisälle ei tule se pieninkään valo, voi käsityön ja kameran viedä ulos Mikäli tuntuu ettei sisällä vaan ole sitä luonnonvaloa tarpeeksi, eikä sinulla ole esim. sitä jalustaa, mene ulos kuvaamaan. Suora auringovalo on usein liian terävä, ja talvella lumi voi heijastaa ikävästi. Mutta näin syksyllä sitä vaaraa ei ole, joten ulkona kuvaaminen on erittäin hyvä vaihtoehto.

 

 • Mikäli kuvaat paljon, harkitse jalustan ostamista Minä ostin jalustan vasta tänä vuonna. Tajusin juuri vaatteita kuvatessani, että käsi usein tärisee liikaa, eikä tarkkoja kuvia saa otettua sisällä ilman jalustaa. Panostin jalustaan johon saa erilaisia lisäosia niin halutessaan, ja joka muuntuu todella moneen. Oli kyllä paras ostos pitkään aikaan, ja varsinkin käsitöiden kuvaaminen on helpottunut huomattavasti. Jalustan avulla saa myös otettua kuvia vaatteista itsensä päällä, ilman että hommaan pitää rekrytoida vastentahtoinen mies.

 

IMG_0033

IMG_0104

IMG_0110

 

 • Kuvankäsittely voi korjata jotain, mutta kuvat otat silti sinä Kuvankäsittelyllä saa korjattua valotuksia, terävyyttä ja värejä. Sillä ei kuitenkaan saa korjattua kuvakulmia, vaan sinä otat yhä kuitenkin kuvat. Mieti missä otat, miten otat ja mitä haluat kuvillasi kertoa. Haluatko näyttää yksityiskohtia vai tunnelmaa? Tässä paidassa valo ei riittänyt tarkempiin kuviin. Tumma paita valkoista taustaa vasten on aina haasteellinen, ja oikein tarkat kuvat olisin saanut esim. keltaista taustaa vasten. Ensimmäisessä kuvassa paita on silittämätön, eli silläkin on merkitystä.

 

Myönnän minäkin haaveilevani välillä uudesta kamerasta, eikä kuvani ole aina niin teräviä kuin toivoisin. Tällä hetkellä omani on perushyvä Canon 500D, joka on uskoollisesti palvellut jo yli neljä vuotta harrastustani. Mitään vikaahan kamerassa ei ole, mutta kaikkeen sekään ei pysty. Olen kuitenkin päättänyt panostaa kuvaamiseen vielä lisää, ja pyrin miettimään kuvani tarkkaan jo ennen kuvauksen aloittamista.

 

Monissa käsityöblogeissa tausta leikataan pois, ja tuote asetellaan valkoiselle tyhjälle pohjalle. Tyylikästä jos sen osaa oikein. Minä en osaa, joten olen panostanut valotukseen, tunnelmaan ja siihen jalustaan. Ohjeet tuohon valkoiseen pohjaan saa vaikka Miiinulleko-blogista, jossa tämä taito osataan vallan mainiosti, kuvien ollessa silti raikkaita ja erilaisia.

Ne sovituskuvat näin pimeään aikaan onkin se suurin haaste. Kuvissa näkyvä mekko ei esim. ole päässyt vielä kuvattavaksi mallin flunssan ja pimeiden iltojen vuoksi. Mekko luultavasti jää myös kuvaamatta lapsen päällä, ja seuraavat kaikki sovitukset pyritään suorittamaan vain viikonloppuisin erittäin lähellä ikkunaa ja luonnonvaloa. Haasteellista, mutta elämä on. Villasukkia olisi ehkä hieman helpompi kuvata kuin lastenvaatteita, mutta siksi tästä ehkä nauttiikin. Haasteesta selviäminen kunnialla antaa niin paljon.

 

Similar Posts

4 Comments

 1. Mie jo harmittelin et pimeys tulee ja kuvista on paljon vaikeampi saada hyviä 🙁 salama on ihan vihon viimeinen keksintö, se syö mielestäni kuvista tunnelman heti 🙁

  1. Kyllähän salamaa voi joissain tilanteissa käyttää, ja ulkoinen salama voi antaa paljonkin jos sitä käyttää oikein. Mutta kyllä minäkin sisällä sen kameran oman salaman suljen aina pois. Lumikin toisi valoa lisää, tämä lumeton aika on se pahin.

 2. Viheliäistä aikaa myös ruokabloggaajalle! Varsinkin kun blogaan vain meidän normisapuskoista ja yhdessä kun illalla syödään niin pilkkopimeetä on.
  Blogini onneksi olen vanhempainvapaalla, voin kokkailla ruoat valmiiksi päivällä, tosin perhe joutuu tyytymään lämmitettyihin päivällisiin. 🙂

  1. No on tämä viheliäistä myös teille! Onneksi vanhenpainvapaalla päivät on vielä valoisia, mitä sitä nyt lämmitetyistä ruuista, kunhan tulee hyvät kuvat 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.