| | |

Pyykinpesun valinnat

Pyykinpesu tuntuu olevan pyhä ja henkilökohtainen asia. Insinöörit kehittävät pesukoneita joilla voidaan pestä kaikki vaatteet puhtaiksi 30 asteen lämpötiloissa, ja samalla tuntuvat unohtavan itse materiaalien käyttäytymisen. Mistään ei saa tietoa mikä on oikeasti ekologista, joten ei auta luottaa kuin omiin tietoihin.

Tiedän, ettei puuvillapaita puhdistu jos sen pesee aina 40 asteessa. Tiedän miten ärsyttävää on elää ainaisten hikiläikkien kanssa paidasta toiseen. Eräs päivä noin kymmenen vuotta sitten sen kuitenkin tajusin. Puuvilla ei puhdistu kunnolla, jos sitä pesee liian alhaisissa lämpötiloissa. Hikitahrat eivät ole paidan vika, eivätkä ne ole toimimattoman pesuaineen vika. Ne ovat pesijän vika.

Kymmenisen vuotta sitten vaihdoin leiriä ja aloin pestä suurimman osan vaatteistamme 60 asteen lämpötiloissa. Vaihdoin pesuaineet ekologisempiin pesupähkinöihin ja palloihin, ja yhtäkkiä pyykkini ei ollutkaan enää likaista. Saamme käyttää vaatteemme oikeasti puhki ennemmin kuin kärsisimme tahraantuneista kainoloista. Kun pesulämpötilat ovat oikeat, niin se puuvillakin puhdistuu miedoillakin aineilla.

 

IMG_4751

IMG_4755

IMG_4756

 

Ennen pesua tarkastan toki aina tuotteen materiaalitiedot. En niinkään syynää pesuohjeita, vaan tarkastan mistä materiaaleista vaate on tehty. Jos se on yli 95% puuvillaa, pesen sen huoletta 60 asteessa. Mikäli siinä on yli 10% jotain muuta materiaalia mukana, arvioin pesun tapaus kerrallaan. Toki villat, silkit ja uimapuvut pestään aina 30 asteessa, mutta muut saavat yleensä valmistajan suositeltuja lämpimämmät pesulämpötilat.

Suurin osa valmisvaatteista omaa pesuohjeen pestä 40 asteessa. Tämä on valmistajan tapa pestä kätensä, jos tuote esim. kutistuu enemmän korkeammassa lämpötilassa. Ja juuri usein syynä alhaiseen pesulämpötilaan on nimenomaan tuotteen mahdollinen kutistuvuus. Itse pesen tietoisesti kaikki korkeammissa lämötiloissa, mutta täten tiedostan myös ettei minulla ole enää oikeutta sen jälkeen reklamoida mahdollisista tuotevirheistä. Otan kuitenkin riskin, sillä juurikaan koskaan tuottteelle ei edes tapahdu mitään korkeammissa lämpötiloissa.

Kun tuote kestää pitkään, on se ekologista. Täten kun tuote puhdistuu korkeammassa lämpötilassa, on se mielestäni parempi kuin alhaiset pesulämpötilat ja suuri määrä teollisia pesuaineita. Pesuaineina me käytämme pesupähkinöitä, pesupalloja, erilaisia ekologisia pesuaineita ja sappisaippuaa. Tosin tahrojen poistossa olen laiska, ja hävettävän monessa lapseni paidassa näkyy öljyiset tomaattikastikkeet yhä rinnuksilla. Se onkin lähes ainoa ruoka joka ei lähde pesussa ihan noin vain pois, mutta esimerkiksi mustikka kyllä lähtee. Ilman sitä Vanishiakin.

 

IMG_4753

Paljon on toki kiinni myös pesukoneesta. Siinä missä niitäkin vaatteitakin huolletaan, suosittelen säännöllistä huoltoa myös pesukoneelle. Helpoin tapa pitää kone puhtaana on sitruunahappopesu. Yhdellä pussilla (saa apteekista parilla eurolla) saa koko koneen puhtaaksi, kun kaataa sisällön koneeseen ja pesee tyhjällä 90 asteen ohjelmalla. Tämän jälkeen vielä pesu 60 asteessa, ja kone on sisältä kuin uusi. Pesu tulisi uusia kerran vuodessa, varsinkin jos ei muuten pese pyykkiä korkeissa lämpötiloissa.

Näillä me pärjäämme, ja pyykki puhdistuu. Toki kannattaa aina pestä tarpeeksi vaatetta kerralla, ja lajitella värien mukaan. Kun valmistaa itse kankaista vaatteita, on äärimmäisen tärkeää esipestä kankaat ennen leikkuuta. Siinä paljastuu mahdolliset virheet, ja mahdollinen kutistuminen ei haittaa enää itse tuotteessa. Onko teillä vielä lisää vinkkejä?

 

 

Similar Posts

2 Comments

  1. Mä pesen kanssa suurimman osan vaatteista 60 asteessa. Samoin katson, jos materiaali on 100% puuvillaa, laitan ihan huoletta. Tyttö sai mekon lahjaksi, jonka materiaali on 100% puuvillaa ja pesuohjeena on 30 astetta. Ihmettelin hieman, heitin 60 asteeseen, eikä käynyt mitään. Jos materiaalin mukaan on sotkettu jotain muuta enemmän, kuin se 10%, harkitsen pesulämpötilan uudelleen. Vasta pesin tytön uikkarinkin (vahingossa) 60 asteessa eikä mennyt miksikään! 😀

  2. Juu en ymmärrä minäkään aina noita lastenvaatteiden pesuohjeista joissa lukee 30 astetta. Mielestäni siinä vaiheessa saa kuluttajallakin hälytyskellot soida, että onko kaikki nyt ihan oikeasti varmistettu kunnolla. Ja hyvä ettei uikkari mennyt miksikään! Tosin elastaani saattaa haurastua jo pienestä, esim. auringonvaloon jos jättää kuivumaan pariksi päiväksi, niin kohta on entinen uikkari 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.