omanlainen paita teaser
| | | |

Kaarrokepaidan yhteisneulonta 2023

Supersuosittu mysteerineulonta tulee jälleen! Jo kolmena vuonna peräkkäin olemme neuloneet yhdessä suunnittelemaani mysteeripaitaa. Tänä vuonna on aika kaivaa jämälangat esiin, sillä mysteerineulonnan voi tällä kertaa neuloa monella eri tavalla, ja myös erilaisilla väriyhdistelmillä. Tai ihan vain yksivärisenä.

Pyysin teiltä kysymyksiä Instagramissa, ja seuraavassa vastauksia paljon kysyttyihin kysymyksiin. Tervetuloa mukaan yhteisneulontaan!

aikataulutus omanlainen paita

Kuinka osallistua mysteerineulontaan?

Yhteisneulontaan voi osallistua koko tammikuun ajan. Jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan, on kurssi myynnissä -50% alennuksella koko tammikuun loppupuolelle asti.

Ohje tulee osallistujalle verkkokurssin muodossa. Ohje sisältää videoita, kaavioita ja kirjoitettua tekstiä. Osioista voi myös ladata tulostettavan pdf-ohjeen. Ladattava ohje sisältää ohjeen vain tekstimuodossa, ja videot löytyvät verkkokurssilta.

Verkkokurssi ja oikeus ohjeen lataamiseen jäävät osallistujalle. Eli ohjeeseen ja verkkokurssin videoihin voi palata myös yhteisneulonnan jälkeen.

Mukaan pääset ostamalla verkkokurssin alla olevasta linkistä Käsityökekkerit-kaupasta. Kassa luo sinulle automaattiset tunnukset Käsityökekkerit.fi-sivulle. Samoilla tunnuksilla pääset kirjautumaan kurssille ja muihin ostamiisi ohjeisiin myös myöhemmin.

Mysteerin ensimmäinen osa paljastetaan loppiaisena 6.1. Koko tammikuun ajan ehtii silti vielä hyvin mukaan!

Millainen lanka sopii yhteisneulontapaitaan?

Tällä kertaa langoissa on huimasti eri mahdollisuuksia! Tärkeintä on valita lanka ja puikot, joilla pääsee annettuun tiheyteen, eli 18 silmukkaa 10 cm leveydellä.

Tähän voi päästä monella tavalla. Yksi tapa on valita suoraan hieman paksumpi, noin Worsted vahvuinen lanka. Siihen sopii esimerkiksi kotimaiset Vuonueen Usko, Kaaraman Tenho, tai suosittu Cascade 220. Myös Novitan Suomivilla tai Wool Rescue.

Toinen tapa on valita kaapista ohuemmat jämälangat, ja neuloa niillä kaksinkertaisena. Tähän sopii loistavasti kotimaiset 100% villat fingering-vahvuutena. Silloin paita siis neulotaan kaksinkertaisella langalla. Itse neuloin mallipaidan kaksinkertaisesta kotimaisesta Tukuwool fingering-langasta, sekä yhdistin paria väriä myös Aaran Kotoa.

Kuinka monta eri väriä olisi hyvä yhdistelmä?

Värien määrä on sinusta kiinni!

Eli voit neuloa paidan hyvin myös yksivärisenä. Paidassa riittää kyllä mielenkiintoa ja tekstuuria myös yksivärisenä. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos on epävarma omasta värisilmästä, tai ei ehdi ottamaan kovin suurta haastetta vastaan värien yhdistelemiseen.

Voit myös neuloa paidan raidallisena. Voit valita esimerkiksi 3-6 eri väriä, joilla neulot paidan raidallisena. Tähän saat vinkkejä verkkokurssin muodossa. Kuten yksivärisessäkin vaihtoehdossa, myös tässä riittää silti mielenkiintoa loppuun asti.

Jos haluat itsellesi haastetta, on kolmas vaihtoehto neuloa paita kirjoneuleena. Tämä on näistä haastavin vaihtoehto. Paita sisältää tekstuuria, ja kun se vielä neulotaan kirjoneuleena, riittää tekemistä kunnolla koko kuukaudeksi. Jämälankoja yhdistelemällä paitaan voi saada käytettyä jopa 12 eri väriä. Mallipaidassa on käytetty 11 eri väriä, jotka olivat osa pieniä, osa vähän isompia keriä ennen työn aloitusta.

Lisäksi voit neuloa näiden yhdistelmiä. Neljäs vaihtoehto on neuloa paita esimerkiksi kahdella langalla yhtä aikaa, joista vain toisen väriä vaihtaa kerralla. Näin saa vähän raidoitusta, mutta pohjaväri pysyy silti samana. Tälläkin tavalla saa käytettyä hyvin jämälankoja!

Koot

(1, 2, 3) 4, 5, 6 (7, 8, 9) 10, 11, 12

Arvioitu langan menekki:

Yksivärisenä tai raidallisena:

Noin (400, 400, 450) 480, 540, 600 (650, 700, 750) 800, 800, 850 g

Kirjoneuleena, monia ylijäämälankoja yhteensä

Noin (490, 510, 530) 550, 630, 690 (730, 800, 860) 930, 1100, 1200 g

langat omanlainen paita

Millainen kuvio kaarrokepaitaan tulee?

Paidan voi tosiaan neuloa vain yhdelläkin värillä. Mikäli haluat neuloa sen kirjoneuleena, neulotaan paidassa kahta väriä kerrallaan. Lisähaastetta tuo erilaiset tekstuurit, joita neulotaan paitaan.

Eli paita tulee olemaan mielenkiintoinen monellakin eri tavalla. Paitaan neulotaan erilaisia tekstuureita ja tekniikoita. Se on monelle samalla myös pikakurssi erilaisiin neuletekniikoihin ja niiden yhdistelmiin.

Paidan kuviota ei julkisteta etukäteen. Se saa pysyä yllätyksenä. Kuvio on kuitenkin suunniteltu siten, että se olisi mahdollisimman neutraali monelle eri käyttäjälle. Siinä ei siis ole mitään tunnistettavia hahmoja tai kuvioita. Toisaalta siinä on kuitenkin paljon neulottavaa, sekä mielenkiintoa loppuun asti.

Tule mukaan ostamalla verkkokurssi alla olevasta linkistä!

koot omanlainen paita (1)

Kuinka valitaan oikea koko paitaan?

Oikea koko valitaan käyttäjän rinnanympäryksen perusteella. Tähän lisätään vielä haluttu väljyysvara, josta saadaan paidan lopullinen mitta.

Eli mikäli paita tulee itsellesi, mittaa oma rinnanympäryksesi. Lisää siihen ohjeessa oleva suositeltu väljyysvara, eli 6-8 cm. Tästä saat paidan lopullisen mitan, minkä perusteella voit valita lähimmän koon.

Esim: Rinnanympärys 100 cm + väljyysvara 6 cm = lopullinen mitta 106 cm. Tällöin paidan kooksi voisi valita koon 5, jossa paidan lopullinen mitta on noin 106,5 cm.

Lopulliseen mittaan vaikuttaa myös oma käsiala, valittu lanka ja puikkokoko. Tämän vuoksi kannattaa aina etukäteen tehdä mallitilkku, ja varmistaa että pääset annettuun tiheyteen. Mallitilkun tekemiseen ja tiheyden laskemiseen löytyy ohjeet verkkokurssin ensimmäisestä ja jo julkaistusta osiosta.

Mysteerineulonnan vaikeustaso?

Mysteerineulonnassa neulotaan paita ylhäältä alaspäin pyörönä. Jos olet neulonut paidan joskus aikaisemminkin, on siitä tässä paljon hyötyä. Matkan varrella ohjeita löytyy kuitenkin myös videon muodossa.

Silti tärkeää on

 • osata lukea neuleohjetta
 • ymmärtää neulekaavioita
 • osata neuloa perustaidot
 • malttaa odottaa seuraavia ohjeita

Jos on siis joskus neulonut pipon, saattaa tämä olla aika haastava aloitus. Mutta jos on kokenut neuloja, selviää tästä paidasta kyllä.

Millainen kaarrokepaidan malli on?

Paidan malli on kaarrokepaita, jonka vartalo-osa on suora. Mikäli paidasta haluaa löysemmän, voi paitaan lisätä enemmän kuin suositeltu väljyys. Eli tällöin väljyysvara voi olla esim 8-12 cm.

Jos taas haluaa paidasta tiukemman, voi väljyysvara olla 4-6 cm. Tällöin kannattaa huomioida, että kirjoneule joustaa aika vähän. Eli suosittelen pitämään huolta siitä, että oma neuletiheys oikeasti vastaa annettua tiheyttä, ja että siinä myös pysyy koko neuleen ajan.

Voiko paidan ohjetta muokata ?

Ohjetta saa soveltaa, ja monelle se toimiikin vain reseptinä.

Ohje sisältää ohjeen kaarrokepaitaan, joka neulotaan pyörönä ylhäältä alaspäin. Ohje sisältää myös lyhennetyt kerrokset pääntielle, mikä takaa paitaan istuvuutta. Halutessaan ne voi toki jättää väliinkin. Saat kuitenkin soveltaa ohjetta juuri niin paljon, kuin itse haluat!

Paidasta neuletakiksi?

Paidan ohjeella voi toki neuloa neuletakin. Tämä ohje on kuitenkin kirjoitettu paidan muotoon. Mikäli ohjeen haluaa soveltaa neuletakiksi, suosittelen neulomaan neuletakin tasona. Näin sen voi joskus myöhemmin myös vielä purkaa, jos siitä ei tulekaan sopiva.

Erilainen pääntie?

Paidan ohje sisältää pyöreän pääntien ja sen jälkeen lyhennetyt kerrokset. Mikäli pääntiestä haluaa pidemmän tai lyhyemmän, voi ohjetta toki soveltaa omaan makuun.

Ohjeesta voi omaan makuun soveltaa myös muunlaisen. Tähän ei löydy suoraa kirjoitettua ohjetta, koska se olisi vaatinut monta eri testineulontaa ja mallipaitaa.

Eri vahvuinen lanka ja paita?

Paidan ohje on kirjoitettu yhdelle tiheydelle. Mikäli paitaan haluaa valita aivan eri langan, tulee siihen tehdä omat laskelmat omaa tiheyttä hyödyntäen. Ne voi tehdä seuraavasti:

 • Neulo mallitilkku haluamallasi langalla, viimeistele mallitilkku ja laske sen tiheys ohjeen mukaisesti.
 • Laske tiheys 1 cm pituudelle. Eli ensin 10 cm, ja sen jälkeen 1 cm. Esim 24 s = 10 cm, ja 2,4 s = 10 cm.
 • Mittaa oma rinnanympärys ja lisää siihen sopiva väljyys. Esim 100 cm + 6 cm väljyys = 106 cm paidan lopullinen mitta
 • Laske kuinka monta silmukkaa tarvitset tuolle tiheydelle: Eli 106 cm x 2,4 s = 254 s
 • Vertaa silmukkamääriä ohjeen silmukkamääriin, ja valitse sen pohjalta oikea koko
 • Ohjeen paidassa on (144, 156, 168) 180, 192, 204 (216, 228, 240) 252, 276, 300 s vartalossa ja rinnanympäryksessä.
 • Eli tässä tapauksessa oikea koko olisi koko 10.

HUOM! Huomioithan kuitenkin, että kaarrokkeen korkeus, hihojen kavennukset ja muut joudut myös soveltamaan itse.

Ohje on kirjoitettu yhdelle tiheydelle myös korkeudeltaan. Eli mikäli otat selkeästi ohuemman tai paksumman langan, kannattaa paitaa sovittaa kunnolla ja muokata myös pituuksia sen mukaisesti.

Ohjetta saa toki soveltaa, ja se on jopa suotavaa. Paidan nimi on Omanlainen-paita, joten siitä saa tehdä juuri itsensä näköisen.

some omanlainen paita

Edelliset mysteerineulonnat:

Muistatko edellisten vuosien mysteerit? Voit ostaa ne yhä verkkokurssien ja ladattavien ohjeiden muodossa. Verkkokurssit sisältävät ladatut ohjeet!

Similar Posts

2 Comments

 1. Hei.
  Kiitos Omanlainen paita mysteeri-/yhteisneulonnasta, kuulostaa mielenkiintoiselta monessakin mielessä.
  Heti heräsi eka kysymys.
  Katson valmiin paidan mittoja, tarvitsen omaani hihan yläosaan lisää väljyyttä (minulla on paksut käsivarret enkä halua kiristäviä hihoja villapaitaani).
  Neuvotko ohjeistuksessa miten hihojen leveyttä voi muokata. -Vartalon ja hihojen erotuksessa, jos luo kainaloiden alle enemmän silmukoita lisää se myös vartalon leveyttä, eli huomioitava silloin myös vartalon silmukkamäärässä.

  Minne toivot neulematkan varrella esiin tulevat kysymykset?
  Ystävällisesti, Arja

  1. Hei Arja,
   Ja kiitos kysymyksestäsi! Tuossa tapauksessa voit kokeilla siirtää hieman enemmän silmukoita hihaan jo hihasilmukoiden erotteluvaiheessa. Kun sitten lisäät kainalon alle silmukoita, voi niitä lisätä myös sen verran, että rinnanympärys pysyy samana, mutta hihaan tulisi lisää silmukoita. Jonkin verran niitä voi lisätä myös vielä siinä vaiheessa, kun poimii hihasilmukoita ja aloittaa hihan neulomisen.

   Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *