Radikaalit Ristipistot Lause
| | | | | | | |

Radikaalit ristipistot

Pari vuotta sitten kaipasin itselleni uutta kesäharrastusta. Olin sattumalta lukenut paikkakunnalle perustetusta ristipistoseurasta, eli Radikaaleista ristipistoista. Kun vielä eräs tuttu suositteli tapaamista, lähdin innolla mukaan. Vaikka en edes muistanut kuinka ristipistoja tehdään. Mutta ehkä sana Radikaali oli jo sellaisenaan tarpeeksi houkutteleva. Näin niin kuin entiselle kadunvaltaajalle.

Ennen kuin jatketaan radikaaleihin pistoihin, niin ensin vähän ohjeita ja vinkkeä itse ristipistoihin. Kyllä siihen radikaaliuteenkin päästään!

Tarvikkeet ristipistoihin

Ristipistot on siitä helppo käsityö, että siihen riittää vähätkin materiaalit. Tarvitset toki lankaa, neulan ja kankaan, mutta siinä se onkin. Sakset on toki aina hyvä olla mukana, mutta näillä pärjää jo pitkälle. Ja jotta niistä pistoista tulisi tasaisia, kannattaa valita ristipistoille sopiva kangas. Niissä on siis aika harva kudonta, ja yleisin ristipistokangas on nimeltään aida-kangas. Sitä löytyy yleensä vähintäänkin valkoisena tai mustana, eikä pohjavärillä olekaan isoin merkitys, sillä se pistellään muilla väreillä umpeen.

Lankoina voi käyttää perinteisiä puuvillalankoja. Näitä ja aida-kangasta löytyy yleensä pienistäkin käsityökaupoista, mutta toki myös isommista askartelukaupoista. Langat ovat aika edullisia, ja yhdellä pienellä vyyhdillä saa jo pintaa hyvin aikaan.

Eli tarvitset

  • Aida-kangasta
  • Puuvillalankoja
  • Tylppäkärkinen neula
  • Pienet sakset

Kuinka ristipistoja tehdään?

Ristipisto muodostuu kahdesta erillisestä pistosta. Käytännössä ristipiston voi tehdä kuitenkin monellakin eri tavalla. Itse huomasin tätä työtä tehdessä, että oli helpompaa pistellä risteistä yksi suunta, ja lopuksi kun kuvion muoto oli valmis, niin pistellä takaisin ristikkäin ja toinen suunta. Näin kuvioon tulee myös sama langansuunta kaikkiin pistoihin.

Toki toinen tapa on tehdä ensin yksi viistottainen pisto, ja sen jälkeen heti perään toinen pisto viistoon ristiin. Näin yhden piston saa heti valmiiksi. Oma tapa löytyy varmimmin kokeilemalla. Eli kokeile rohkeasti!

Ristopistot Materiaalit
Ristopistot Ohje
Kuinka Tehdä Ristipistoja

Kuinka suunnitella oma ristipistokuvio?

Oman kuvion voi suunnitella joko Excelillä, tai ilmaisella StitchFiddle-ohjelmalla. Mikäli teet vain tekstiä, löytyy myös Pinterestistä valmiita fontteja, joissa on pistot merkitty valmiiksi. Nämä helpoittavat pääsemään alkuun. Lisäksi olen koonnut myös kansion radikaaleille ristipistoille. Suurin osa ideoista on englanniksi, mutta paljon löytyy myös suoraan instagramista tägillä #radikaalitristipistot tai englanniksi #feministcrossstitch.

Radikaalit Ristipistot

Mitkä on radikaalit ristipistot?

Ensimmäisen kesän tein siis Radikaaleissa ristipistoissa kaikkia muita, kuin ristipistoja. Kunhan olin hyvässä seurassa, ja tein vähän jotain. Projektit jäivät kesken, mutta tapasin uusia ihmisiä ja sain tehdä käsitöitä seurassa. Oli ihan kahvittelua, ulkona istumista ja tapahtumiakin. Pisteltiin siis menemään.

Radikaaleissa ristipistoissa tärkeintä onkin ajatus, ja se että voi kirjoa radikaalejakin ajatuksia kankaalle. Itse ristipistoihin pääsin siis vasta tänä vuonna.

Radikaaleissa ristipistoissa annetaan siis kirjoa juuri niin radikaalia, feministä ja rajoja rikkovaa kuviota tai lausetta kuin vain haluat. Kuitenkin siten, että toisia ihmisiä kunnioitetaan, eikä ainakaan meidän Radikaaleissa ristipistoissa hyväksytä rasistisia käsitöitä. Sen sijaan omaa oloaan ja mieltään voi purkaa toisella tavalla, ja perinteiset ristipistot saavat siis aivan uutta ilmettä ja tarkoitusta.

Nyt tänä kesänä päätin, että ristipistelen aiempienkin vuosien edestä. Vaikeinta oli kuitenkin keksiä lausahdus, jonka voisi ripustaa myös seinälle lasten luettavaksi. Halusin ehdottomasti suomenkielisen lauseen, ja sellaiseen lopulta päädyinkin. Tämän kevään jälkeen lause oli juuri oikein.

Ihan oikeesti nyt.

Ja kyllä, olen tietoinen myös kielioppivirheestä. Mutta se ehkä tekeekin tästä itselleni astetta radikaalimman.


Monilla seuduilla löytyy siis joko Radikaaleja ristipistoja, tai myös vähän anarkistisempia Marttoja. Ja jos omalta paikkakunnalta ei löydy kumpaakaan, voi ainakin ristipistoseuran laittaa nopeasti pystyyn itsekin. Instagramissa kannattaa seurata muiden paikkakuntien Radikaaleja ristipistoja, niin näkee millaista toimintaa heillä on, sekä millaisen toiminnan voisi tehdä omalle paikkakunnalle.

Mikä olisi siis sinun lauseesi? 😉

Radikaalit Ristipistot Lause Suomeksi
Ristopistot Huoneentaulu

Similar Posts

2 Comments

  1. Todella hyva kirjoitus ja ohjeet. Mutta tarvitsisin apua. Asun Brasiliassa ja lapsuudessani tein paljon kasitoita, myos ristipistosliinoja jne. Nyt haluaisin tehda taalla kuvioituja keittiopyyhkeita, mutta ei ole olemassa mitaan vohvelikankaita jne. Onnistuuko ihan ” normaalilla”, harvalla puuvillakankaalla? Ja tietty lankojen pitaa olla sellaisia, jotka ei paasta varia pestessa

    1. Tähän sopii parhaiten harvaan kudotut kankaat, ja esim pellava voisi olla hyvä materiaali. Toki myös harvaan kudottu puuvilla sopii hyvin. Yleensä nuo standardit puuvillalangat eivät päästä väriä, en ainakaan ole itse huomannut 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *