-Supersuositut käsityöohjeet

Mekon paikkaaminen kirjomalla

Korjaaminen Kirjomalla Kirjontakirja
Korjaaminen Kirjomalla Korjattu Mekko

Ompelin joitain vuosia sitten kesämekon, joka on ollut käytössä siitä lähtien ympäri vuoden. Pikkuhiljaa kangas on hapertunut, ja pienetkin reiät muuttuivat hitusen isommiksi reiksi. Oli siis aika parsia ja korjata mekko kirjomalla.

Ja jo tammikuusta lähtien mekko on odotti parsimista, ja kesäkuun alusta lähtien se odotti parsijaa ihan kirjomiskehikossakin. Päätin kirjoa siihen jonkinlaisia kukkia. Kun sitten vauhtiin pääsin, tapahtui kirjominen nopeasti ja mekko pääsi uudelleen käyttöön. Toki kyllähän minäkin purin ja kirjoin, purin ja kirjoin vielä uudelleen. Lopputulokseen olen kuitenkin ihan tyytyväinen.

Korjaaminen Kirjomalla Reiät
Korjaaminen Kirjomalla Kirja
Korjaaminen Kirjomalla Mekon Helma

Kirjominen ohueeseen kankaaseen

Mekon kangas on neulosta, kuitenkin 100% puuvillaa. Siihen tuntuu tulevan herkästi reikiä, joten koin parhaimmaksi silittää isoimman kuvion ja reikien alle tukikangasta. Ja jotta saisin kuviot mahdollisimman siisteiksi, pingotin tukikankaalla tuetun kankaan vielä kirjontakehikkoon.

Inspiraationani kirjontaan toimi kaksi erilaista kirjontakirjaa. Toinen löytyi omasta hyllystäni, ja toinen kirjastostoautolta. Molemmista sain hyödyllistä inspiraatiota, mutta silti työ odotteli pari viikkoa kirjontakehyksessäkin ennen lopullista työhön tarttumista.

Halusin kirjoa helmaan jonkinlaisia kukkia. Koin myös parhaaksi piirtää ne kankaalle ensin, jotta kirjominen itsessään olisi sujuvampaa. Jäljensin kuviot veteen liukenevalla merkitsemistussilla, mikä olikin loistava idea. Osa tussipiirroksista jäi kirjonnan alle, ja osa taas on yhä hitusen näkyvissä. Odotan, että ne lähtevät ensimmäisessä pesussa pois.

Korjaaminen Kirjomalla Pääntie
Korjaaminen Kirjomalla Kirjontakehikko
Korjaaminen Kirjomalla Häivepistot

Erilaiset kirjontakuviot ja pistot, ja kirjontalangat

Valitsin työhön monia eri kirjontapistoja. Yllä olevassa kuvassa näkyy häivepistoja, ja mukana on myös ihan pykäpistoja, etupistoja, laakapistoja, varsi- ja ketjupistoja. Olisin voinut valita toki muitakin, mutta jotenkin päädyin tuttuihin ja turvallisiin.

Häivepistot oli itselleni vieraimmat, ja silti siitä tuli aika kiva yhdistelmä. Häivepistoilla saa siis yhdisteltyä aika hyvin montaa eri väriä samaan kuvioon, ilman että värien vaihtumista huomaa kaukaa niin hyvin.

Valitsin tähän työhön puuvillaiset kirjontalangat. Osa langoista oli kaapista löytyneitä vanhoja, osa taas ostin varta vasten tätä työtä varten. Olen joskus opetellut kirjomaan vain parilla säikeellä, mutta nyt halusin paksumpaa jälkeä ja kirjoin siis yhtenäisellä langalla.


Kun työ eteni, tuli työhön neulan mukana lisää reikiä. Veikkaan siis, että tätä mekko saa korjailla ja kirjoa vielä myöhemminkin vielä lisää. Tässä vielä kuvat ennen ja jälkeen.

Mekko ja minä vuonan 2015
Vaatteen Korjaaminen Kirjomalla
Mekko hyvin pidettynä ja paikattuna vuonna 2020
Korjaaminen Kirjomalla Mekon Helma Käytössä

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

6 thoughts on “Mekon paikkaaminen kirjomalla”

  • Mekon kaava on Mekkotehtaan naistenkaavakirjasta, muistaakseni nimeltä Ruut. On yksi suosikkikaavojani, vaikka olenkin muokannut siitä myöhemmin vähän erilaisen vielä 🙂

   Vastaa
 1. Ihailen kovasti tuollaista tekoa! Vaatteen käyttöikä jatkuu ja samalla vaate hitusen uudistuu. Kaunista jälkeä olet tehnyt.

  Vastaa
 2. Kirjontakehys on varmasti hyvä apu! Itseäni monesti ärsyttää kun kirjonnat vetää kankaan myttyrälle.. Tosi kivat paikkaukset, mekko on taas kuin uusi! 😍

  Vastaa
  • Siis tässä taikana (ja muissakin isommissa kirjonnoissa) on toki juurikin tuo kirjontakehys, mutta myös tukikangas. Suosittelen molempia! 🙂

   Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Perhoshihan muokkaaminen hihakaavasta

Kellohelmaisten mekkojen ollessa nyt suuressa suosiossa, on samaan suosioputkeen noussut myös perhoshihat. Ne on siis liehuvia hihoja, joiden laskeutuvuus ja

Roosa-nauha huutokauppa

  Oma kahden kuukauden kangasostolakkoni ei ihan pitänyt. Aika viimeisillä metreillä (!) sorruin kuin sorruinkin, ja tämän lupaa teille hyvää.

Ommeltu Isänpäivälahja

  Toteutin isänpäiväksi vihdoin miehen toiveen uusista olohousuista. Kankaan ostin jo elokuussa Ainolasta, ja se on suomalaista collegea. Kaveriksi pitkähihainen

Laatukäsityöt, kuinka ne syntyvät?

  Olen viime aikoina pohtinut paljon laatua. Osallistuin joku aika sitten keskusteluun vaatteiden laadusta, ja näköjään yhä joillekin laatu merkitsee