-Supersuositut käsityöohjeet

Saumurin perustoiminnot ja lankojen vaihtaminen

Saumurin Perustoiminnot Ja Langoittaminen

Moni saattaa miettiä, mihin saumuria tarvitsee. Vai tarvitseeko sitä ollenkaan. Tässä postauksessa käydään läpi saumurin perustoimintoja ja esimerkiksi lankojen vaihtamista.

Mitä saumurilla ommellaan?

Saumuri on siis saumaaja, joka sekä leikkaa että huolittelee kankaan. Sillä voit ommella siis suoraan myös saumoja, mutta sillä voi myös huolitella samalla tai erikseen.

Saumureissa on siis leikkuri, sekä kaksi neulaa joita voi käyttää yhtä aikaa tai erikseen. Saumurilla voi ommella kolmella tai neljällä langalla, ja sillä voi tehdä kiertopäärmeitä ja ommella vaikka kokonaisen vaatteen.

Alla videolla käyn läpi saumurin perustoiminnot. Katsotaan vähän putsaamista, lankojen vaihtamista ja tikin pituuksia. Tarkemmat tiedot näet aina oman saumurisi ohjekirjasta.

Saumurin langoittaminen

Vähän koneesta riippuen saumurin voi langoittaa manuaalisesti tai automaattisesti. Uudemmissa koneissa ja laadukkaissa merkeissä löytyy jopa osin automatisoitua langoittamista. Se helpottaa työtä huomattavasti, sillä neljän langan langoittaminen oikein voi tuottaa välillä tuskanhikeä ompelun lomassa.

On kuitenkin olemassa erilaisia kikkoja, joilla langoituksen saa hoitumaan nopeammin. Tärkein niistä on muistaa, että lankoja vaihtaessa älä poista vanhoja lankoja! Saat hoidettua langanvaihdon helpomminkin, ja sekin näkyy yllä olevalla videolla.

Lankojen vaihtaminen siis onnistuu, kun leikkaat vanhat langat katki aivan lankarullien vierestä, ja solmit uudet langat tilalle.

Sen jälkeen voit vetää langat niin pitkälle, että edessä on neulan silmä. Katkaise lanka solmun kohdalta ja pujota uusi väri ja lanka neulansilmän läpi. Tarkasta vielä, että langat ovat tulleet oikein myös siepparilangoista (ne oikeanpuolimmaiset langat), ja että langat kulkevat jokaisen kiristäjän läpi.

Toinen tärkeä asia on, että saumuri ilmoittaa hyppytikillä tai rumalla lopputuloksella, jos langat eivät mene oikein. Ja vaikka kuinka säädät säätöjä, niin lopputulos ei siitä parane, jos langat menevät vääristä kohdista.

Eli tarkasta tässäkin kohtaa oman koneesi ohjekirja, tai usein saumurin alaluukun alla oleva langoitusohje.

Mitä Saumurilla Voi Ommella

Saumurin käyttäminen ja erilaiset tikit

Useihin saumureihin on myös saatavilla erilaisia paininjalkoja, joilla onnistuu esim rypytys, kiertopäärme, piilo-ompeleet tai muut erikoisompeleet.

Yllä olevalla videolla käyn läpi aivan vain perusompeleen, jota varioimalla saa jo montaa erilaista jälkeä, kun testaa eri langanpituuksia.

Kokeile myös, mitä koneesta mahdollinen differentiaalisyöttö saakaan aikaan! Saat sillä aikaiseksi kiertävää reunaa, joka sopii esimerkiksi joihinkin helmoihin tai päärmeisiin.

Tämän lisäksi kannattaa muistaa myös kiertopäärme, tikkaus ilman leikkaavaa terää ja kolmella langalla ompeleminen. Eli yhden neulan voi ottaa pois käytöstä, ja kokeilla saumuria kolmella eri langalla.

Alla on testini eri langanpituuksista. Jo tällä saa siis erilaista jälkeä. Ylin on ommeltu tikin pituus nro 2:lla ja alin 4:lla.

Saumurin neulat

Saumurissa käytetään koneesta ja merkistä riippuen joko samoja neuloja kuin ompelukoneessakin, tai sitten pyöreäpäisiä neuloja. Tarkasta siis omasta koneestasi neulan tyyppi, jonka perusteella voit ostaa neuloja lisää.

Neulan kärjissä taas noudatetaan usein samoja lainalaisuuksia kuin ompelukoneen neuloissakin. Eli jos ompelet useimmiten saumurilla vain joustavia kankaita, kannattaa neuloiksi valita pallokärkineulat tai joustaville kankaille sopivat stretch-neulat. Tarkasta siis kuitenkin ensin koneessasi käytettävä neulajajärjestelmä, jotta neulan toinen pää on sopiva koneeseesi.

Saumurin neuloja pitää toki vaihtaa säännöllisesti, ja hyvä muistitapa on putsauksen yhteydessä sivellä neulat sormella. Jos niissä tuntuu halkeamia, ne eivät ole suorassa tai tuntuvat muuten oudoilta, on ne hyvä vaihtaa. Toki tunnustelun voi tehdä myös aina ennen ompelua. Ompele siis aina terävillä ja suorilla neuloilla!

Saumurin Perustoiminnot Ompeleet

Saumurilankojen päätteleminen

On monta tapaa päätellä saumurilangat. Pelkkä lankojen leikkaaminen ei siis riitä, vaan langat on pääteltävä.

Minä käytän yleensä tylppäkärkistä neulaa, mutta saumurilangat saa pääteltyä myös ompelun yhteydessä. Videolla näytän myös tämän oman tapani päätellä saumurilangat.

Parhaat saumurimerkit

Itse suosittelen ensimmäiseksi saumuriksi käytettyä saumuria ompelukoneliikkeestä. Hyviä merkkejä on esim Bernina, Juki ja Pfaff, mutta muitakin toki löytyy. Ompelukoneliikkeiden vaihtokoneet on yleensä huollettu, osassa saattaa olla takuuaikaa vielä jäljellä, ja koneet ovat parempia kuin edullisimmat markettiversiot.

Eli käy kokeilemassa liikkeessä ja kysymässä tarjouksia!


Haluatko oppia ompelemaan joustavia vaatteita myös pelkällä ompelukoneella?

Olen lanseeraamassa keväällä 2020 uuden verkkokurssin joustavien vaatteiden ompelemisesta. Kurssilla käydään läpi pääntien ompelemista, asusteita ja miten saada tuotteet näyttämään ammattilaisen näköisiksi. Jätä sähköpostisti Käsityökekkerit-sähköpostilistalle, niin saat ensimmäisenä kuulla kun verkkokurssille otetaan vastaan lisää opiskelijoita!


Saumurilankojen Päättely
Saumurin Perustoiminnot Joustavien Ompelu
Saumurin Toiminnot Pinterest

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

2 thoughts on “Saumurin perustoiminnot ja lankojen vaihtaminen”

    • Hei Heini! Ja kiitos tarkentavasta tiedustelustasi. Neuloja pitää toki vaihtaa säännöllisesti, ja hyvä muistitapa on putsauksen yhteydessä sivellä neulat sormella. Jos niissä tuntuu halkeamia, ne eivät ole suorassa tai tuntuvat muuten oudoilta, on ne hyvä vaihtaa. Toki tunnustelun voi tehdä myös aina ennen ompelua 🙂

      Samaa tunnustelutapaa käytetään myös ihan ompelutehtaissa.

      Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Paitoja arkeen

  Kuusivuotias on taas hujahtanut pituutta, ja kaapin paidat ja housut ovat alkaneet käydä pieniksi. Ja nimenomaan hihojen ja lahkeiden

Kirjoneulesukat ilman kirjoneuletta

  Tein jo jokin aika sitten syksyiset sukat Novitan Nallesta. Ihastelen huimasti kirjoneuletta ja sitä jaksavia neulojia, oma kärsivällisyyteni ei

Virkattu tupsupipo ja lapaset

  Pitkästä aikaa olen tarttunut koukkuun. Kässämartat saivat minut innostumaan monen vuoden tauon jälkeen virkkaamisesta, ja ensimmäisenä virkkasin itselleni pipon.

Apua lapsen kasvukipuihin

  Jonkin aikaa jo välityönäni pyörineet pinkit sukat saivat alkuinspiraationsa neuvolasta. Päivittelin ääneen lapsen öisiä kasvukipuja, ja juuri hetkeä aiemmin