Anu Tuominen Neulonta
| | | |

Käsityöaiheisia näyttelyitä talvilomalle 2020

Käsityönäyttelyt Talvella 2020

Talvilomat ovat osin jo alkaneet, ja toisilla vielä siintävät edessä. Moni käsityöläinen lomailee toki myös, ja jos ei nyt ihan yksin, niin usein perheen kanssa. Sattumalta olen käynyt parissakin käsityöaiheisessa näyttelyssä, joista ajattelen olevan iloa muillekin.

Eli tässä vinkit talven käsityöaiheisiin näyttelyihin, ja näihin voi kyllä mennä myös lastenkin kanssa.

Anni Rapinojan Näyttely
Anni Rapinojan taidonnäyte

Vinkit talven 2020 käsityönäyttelyihin

Anni Rapinojan Luonnon Helmassa

Hämeenlinnan Taidemuseossa 14.2-10.5

Kävin näyttelyn avajaisissa ilman sen suurempia ennakko-odotuksia tai kuvitelmia. En tiennyt taiteilijasta mitään etukäteen, mikä taisi olla jopa hyvä juttu tällä kertaa. Avajaisissa oli toki myös taiteilija itse, ja hänen puheensa avasi paljonkin tunnelmaa ja ajatusta töiden takana.

Anni Rapinoja työskentelee siis metsän helmassa. Se näkyy näyttelyssä moni osin. Ja miksi se sopii myös käsityöläiselle?

Taiteilija on käyttänyt apureinaan luonnon apuja. Hänen apunaan on toiminut pikkueläimet, kasvit ja puut. Käsityöläinenkin luultavasti jättää pari sydämenlyöntiä väliin, kun näkee suovillasta tehdyn takin, tai pajunkissoista tehdyt kengät. Niin jätin minäkin.

Näyttelyssä on toki muutakin kuin takkeja ja kenkiä. Siellä on kattokruunuja, videoita, järjestelmällisesti koottu tarvikehuone ja paljon muitakin ideoita käsityöläiselle. Onko materiaalia pakko ostaa, vai voisiko hyödyntää jo jotain valmiiksi lähellä olevaa?

Taidemuseo sijaitsee juna-aseman lähellä, joten sopii hyvin myös päiväretkeksi. Samalla voi käydä katsomassa Willa Vaskin käsityökaupan!

Anni Rapinoja Hämeenlinnan Taidemuseo
Anni Rapinojan Luonnon Helmassa

Anu Tuomisen Huomenna tänään on eilen

Helsingin Taidehallissa 18.1-1.3.2020

Kävin näyttelyssä yhdessä lapseni kuvataidekoulun kanssa. Pohdin vähän etukäteen miten lapsi jaksaa näyttelyn, mutta yllättävää kyllä, löysimme sieltä molemmat todella mieleisiä teoksia. Lapsille oli opas, ja minä taas kiertelin omine nokkineni. Olisin toki voinut kuunnella opastakin, mutta en malttanut!

Anu Tuominen on käyttänyt teoksissaan paljon valmiita tuotteita. Teokset ovat syntyneet vuosien aikana, ja hän oli selkeä keräilijä. Minua ilahdutti erityisesti teosten niiden leikkisyys, purkaminen ja uusiin asentoihin ajattelun taito. Sitä tarvittaisiin muutenkin enemmän käsitöissä, siis miettimistä vanhoja tapoja uudelleen.

Itse näin Tuomisen näyttelyn nyt ensimmäistä, mutta toivottavasti en viimeistä kertaa. Tämä oli valloittava, oivaltava, leikkisä ja todella ajankohtainen. Purkamisesta oli tehty hienoa, ja jos patalaputkin saa noin tyylikkääseen värijärjestykseen, niin tässähän tekee mieli alkaa virkkaamaan. Eniten minua säväytti kuitenkin värikokeilut neuletilkuissa.

Näyttely on avoinna kuun loppuun, joten nyt kannattaa olla vielä nopea. Tuskin tulet pettymään!

Anu Tuominen Näyttely
Anu Tuominen Värikokeilut
Anu Tuomisen näyttelystä
Anu Tuomisen Näyttely
Anu Tuominen Naisen Mitta

Raija Jokisen 30-vuotisjuhlanäyttely

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski 15.2-19.4

Tämä on itselläni kevään listalla. Nyt kun pääsin näissä vauhtiin, voisi käydä joku kerta myös Valkeakoskellakin. Kyseessä on tosiaan tekstiilitaiteilijan 30-vuotisjuhlanäyttely, jossa on esillä teoksia vuosien ajalta, niin uusia kuin vanhempiakin.

Eniten taiteilija käyttää pellavakuitua, jota hän yhdistelee todella taidokkaasti. Hän uudistaa suomalaista tekstiilitaidetta ja tekee sitä näkyväksi kansainvälisessä kontekstissa. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry onkin valinnut Vuoden 2020 Tekstiilitaiteilijaksi Raija Jokisen.

Raija Jokinen muotoilee siis hahmoja, jotka kulkevat hahmon ja luonnon rajamailla. Tuloksena on hauraita, mutta vahvoja tekstiiliteoksia.

Näin ainakin ymmärsin eri esittelyistä, ja aion käydä itse vielä näyttelyssä myöhemmin!


Interwoven – Yhteenkudotut

Espoon Modernin taiteen museossa Emmassa, 05.06.2019 – 01.03.2020

12 Eri taiteilijan teoksissa lähestytään tekstiiliä luovasti kokeillen, teknisellä taituruudella ja ennakkoluulottomasti uudella tavalla materiaaleja työstäen. Tekstiileillä välitetään niin muotia, kuin kulttuuriakin, ja se näkyy näyttelyssä monipuolisesti.


Hyvissä käsissä

Designmuseossa 24.1.–22.3.2020

Näyttelyyn kutsut taiteilijat ovat saaneet inspiraationsa Suomen Käsityön Ystävien laajasta arkistosta, minkä jälkeen he ovat luoneet teoksensa vuoropuhelussa arkistomateriaalien kanssa. Designmuseon kokoelmiin kuuluva arkisto käsittää noin 6 500 mallitilkkua, vesiväriluonnosta ja kudonnaista. 

Näytteillä on siis kutsuvierastaiteilijoiden töitä, ja tarjolla on käsitöiden inspiroimaa taidetta eri aisteille, erilaisten työtapojen ja materiaalien kautta.

Museossa on myös työpajoja lapsille hiihtolomaviikolla!

Alla vielä kuvia lisää Anu Tuomisen näyttelystä

Anu Tuominen Väriympyrät
Anu Tuomisen näyttelystä, väriympyröitä
Anu Tuominen Meren Äärellä

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *