| | | | |

Ekologisin joulukuusi

Paljon on ollut puhetta ekologisista tavoista ja puiden kasvattamisesta. Itse yritän elää mahdollisimman säästeliäästi, niin rahapussia kuin luontoakin kohtaan. Se koskee myös joulua, joten olemmekin jo pitkään miettineet myös joulukoristeiden ja joulukuusen ekologisuutta.

Ekologinen joulukuusi

Onko ekologisempaa kaataa joulukuusi metsästä joka joulu, vai nauttia samasta muovikuusesta 30 vuotta?

Molemmissa on huonot puolensa, sillä myös tarhakasvatettu kuusi on yleensä saanut lannoituksia ja kemikaaleja. Toisaalta muovikuusi taas tehdään öljystä ja teräksestä, mitkä molemmat on aikamoisia rasitteita ympäristölle. On silti tutkittu, että muovikuusi on ekologisempi vasta yli 20 vuoden käytön jälkeen.

Myös luonnonkuusi aiheuttaa siis päästöjä. Mistä se haetaan, miten se on tuotettu ja onko se kasvanut vain joulua varten? Luonnonkuusistakin ekologisin vaihtoehto olisi ns. latvakuusi, joita tulee metsäteollisuuden sivutuotantona. Myös lähituotantona tuotettu kuusi on aina parempi, kuin esim Tanskasta tuotu tarhakuusi. Puu ja kuusi kun ovat kaikkein ympäristöystävällisimpiä silloin, kun ovat metsässä kasvamassa.

Lisäksi joulun jälkeisellä kuusen kierrättämisellä on väliä. Viekö kuusen taloyhtiön sekajätteisiin, vai polttaako sen omassa takassaan. Nämä kaikki vaikuttavat myös kuusen ekologisuuteen. Muovikuusikin tulisi säilyttää siten, että se todella kestää vuosikymmeniä, jolloin sen ekologisuus nousee vuosi vuodelta.

Joulukuusi ruukussa

Monet kukkakaupat myyvät jo nyt joulukuusia ruukuissa. Joulun jälkeen sen voi siis istuttaa omaan pihaan, ja nauttia kuusesta vuodesta toiseen.

Mutta mitä jos ei ole omaa pihaa? Voisiko ruukkukuusi säilyä parvekkeella ympäri vuoden? Ruukkukuusia on moneen eri näköön ja lajiin ihastuneelle, ja valinnanvaraa löytyy paljon. On eri kuusilajikkeita ja eri kokoisia kuusia. Mutta mikäli kuusen ostaa ruukussa, tulisi siitä huolehtia samalla tavalla kuin muistakin kasveista. Kuusi tarvitsee paljon vettä, jotta se selviää eri vuodenajat myös vielä seuraavaan jouluun. Varsinkin silloin, kun se tuodaan keskellä talvea sisälle lämpimään.

Vuokrattava joulukuusi

Luin joku aika sitten myös jutun, jossa kerrottiin englantilaisesta vuokrattavia kuusia toimittavasta yrityksestä. Moni perhe hankkii joka vuosi saman nimeämänsä kuusen, ja muina vuodenaikoina kuusi saa elää elämäänsä ruukussa.

Samaa toimintaa on saatu vihdoin myös Suomeen. Vuokrakuusia toimittaa Vuokrapuu, jota pyörittää helsinkiläinen biologi. Kuusen voi noutaa itse, tai hommata siihen kotiinkuljetuksen Helsingin seudulle. Tämä joulu on heille ensimmäinen testijoulu, ja innolla odotan kuinka kuuset selviävät näistä uusista tehtävistään.

Myös näiden kuusien haaste on se, että ne tuodaan keskellä talvea sisälle lämpimään. Kuusi tarvitsee silloin paljon vettä, mutta onneksi näiden kuusien mukana saa myös hoito-ohjeet. Puut toimitetaan jo marraskuussa, ja ne noudetaan pois loppiaisena. Muun ajan vuodesta ne asustavat pääkaupunkiseudulla maahan istutettuina.

Joulukuusen kasvattaminen ruukkuun

Me saimme kesällä kaupungilta pieniä kuusentaimia osana istutusohjelmaa. Niitä jaettiin kaupunkilaisille ja istutettiin talkoilla ympäri Hämeenlinnaa. Mekin istutimme kuusia sekä omaan pihaamme, että myös ruukkuihin. Myös minä halusin testata, miten ruukkukuusi toimii käytännössä.

Kun kuusi on nyt ollut ulkona, ja kun se siirretään sisälle, tulee sille vähän kuin kesä talven keskelle. Veden juottamisen lisäksi aion trimmata pientä kuusta viimeistään kesällä, jotta parin vuoden päästä saamme oikein tuuhean kuusen. Tätä omaa lajikettamme en valitettavasti muista, eikä tämä varmasti ole paras lajike joulukuuseksi, mutta katsotaan mitä saadaan aikaan.

Lapset olivat kovin pettyneitä tähän vielä pieneen kuuseen, mutta samalla tämä on hyvä oppitunti myös kuusen kasvattamisen haasteista!

Askarreltu kuusi

Joku aika sitten lapsi tarvitsi kouluun ruukun. He askartelivat joulukuusen mustikanvarvuista, ja olin hieman hämmentynyt kun en ihan tajunnut ideaa.

Eilen se kuitenkin selvisi, kun kuusi kannettiin koulusta kotiin. Tämähän on ihana itse tehty kuusi! Jotain koristeitakin varmaan vielä tehdään lisää.

Joulukuusen voi tehdä myös teipistä tai nauhasta ikkunaan tai seinälle, virkata omansa kuusen tai koristella kuusen suoraan ulos. Vaihtoehtoja löytyy paljon!

Similar Posts

5 Comments

  1. Lapset olisivat halunneet jo heti ison ruukkukuusen, mutta saimme silti ylipuhuttua heidätkin tähän kokeiluun. Kerron kyllä tulevina vuosina lisää. Ja pitäähän tälle nimikin antaa, vielä ei ole päätetty mikä se voisi olla 😉

 1. Sain nuorena (-90 luvun lopulla) itselleni muovikuusen, ehtipä tuo useamman joulun olemaan isovanhempieni ilona kun ei pappa enää jaksanut käydä metsästä kuusta hakemassa.
  Nyt on muovikuusi muuttanut meidän kotiin omien lasteni iloksi, joten olenpa jo silloin nuorena tiedostamatta tehnyt ekoteon.
  Eihän tuo parikymmentä vuotta vanha kuusi ole yhtä kaunis kuin nykyaikaiset ledivaloineen, mutta niin kauan aion tuon jouluisin pystyttää kun vielä kasaan saan. Toisinaan kyllä kaipaan aidon kuusen tuoksua jouluisin, isäntä tuohon vain totesi, että sitähän saa kaupasta ostettua pullossa 😀 Enpä ole vielä tuollaiseen puteliin törmännyt..
  Oiva idea istuttaa joulukuusen virkaa tehnyt kuusi pihalle, vaatii vaan useampana vuotena todella paljon vettä ennen kuin juurtuu kunnolla.
  Nimim. yhden kuusiaidan istutin enkä enää koskaan moiseen kastelu-urakkaan ryhdy

  1. Hienoa kuulla, että teidän joulukuusi on kestänyt noin pitkään! Se ekologisuus tulee nimenomaan käyttövuosista 🙂
   Tuo kuusen kasteleminen taitaa tosiaan olla se avainsana myös näissä ruukkukuusissa. Kerron kyllä tulevina vuosina miten tässä meidän ruukkukuusiprojektissa käy, lapsetkin odottavat innolla miten nopeasti kuusi kasvaa.

 2. Me ostimme miehen kanssa muovisen (kesto)joulukuusen ensimmäisenä yhteisenä joulunamme 2006 ja sama kuusi seisoo edelleen olkkarin nurkassa tämänkin joulukuun. Eli 14 vuotta käyttöä ja ei mitään syytä miksei kuusi olisi ilonamme tulevinakin vuosina (kuusi on meillä ilonamme vähintään koko joulukuun, eli ensimmäisestä adventista viimeistään, joten luonnonkuusi ei olisi oikein vaihtoehtokaan). Ehkä kuusi tarvitsisi imurointia, mutta uskoisin että sama kuusi voi hyvinkin olla meillä kun lapsi on täysi-ikäinen (hän on nyt ekaluokkalainen). Saapahan nähdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *