| | | |

Laatukäsityöt, kuinka ne syntyvät?

 

Olen viime aikoina pohtinut paljon laatua. Osallistuin joku aika sitten keskusteluun vaatteiden laadusta, ja näköjään yhä joillekin laatu merkitsee merkkituotteita. Itse olen päässyt tästä ajattelusta pois jo aikoja sitten, ja omat laadunmääritykset syntyvät ihan muilla tavoin.

Laatu on usein helposti määriteltävissä. Siihen vaikuttaa kuitenkin myös käyttäjän odotukset ja ovatko ne lopulta toteutuneet. Eli esimerkiksi laadukkaat neulepuikot voidaan määritellä tehtaalla valmistusprosessissa sille kuuluvilla määritteillä, mutta itse neuloja saattaa lopulta arvottaa laadun hitusen eri tavalla, esimerkiksi langan ja puikkojen yhdistelmästä. Myös hinta-laatusuhde määrittää osan laadusta.

Meillä käsitöiden tekijöillä laadukkaat materiaalit ovat avainasemassa kestävien ja laadukkaiden käsitöiden tekemiseen. Toisaalta taas laadukkaat materiaalit eivät takaa kunnollista lopputulosta, jos tuotteen istuvuus tai käytettävyys on epäonnistunut. Näin ollen myös käsitöissä tulee ajatella laatua kokonaisuutena.

Kuten kaikessa muotoilussa ja käsitöissä, tuleekin laadun lähteä jo tuotteen suunnittelusta. Usein inspiraatio iskee nopeasti, ja neulepuikot ovat käsissä jo ennen kuin lopullinen työ on viimeistelty paperille, tai edes omaan päähän. Lopulta prosessi saattaakin sisältää paljon purkamista, tuskastumista ja työn unohtamista kaapin perälle. Kuulostaako tutulta?

 

 

Suosittelenkin itse aina lähtemään perusasioista liikkeelle. Luonnostele, suunnittele ja mittaa. Vasta sen jälkeen aloita ja valmista. Tämä tuntuu ehkä ajatuksena hitaalta, hankalalta ja luovuutta sitovalta, mutta käytännössä se on silti nopeampaa, säästää aikaa ja vaivaa, usein myös tarvikkeitakin. Tässä vielä muitakin vinkkejäni. Lisää on luvassa nyt #laatulokakuu aikana.

 

Luonnostele

Panosta siis jokunen kymppi, ja osta luonnosvihko tai kirjanen. Itse suosin tällä hetkellä pientä kirjaa, jossa on pieniä pisteitä ns. ruudukkona. Sen toiselle puolelle olen kirjannut politiikan muistiinpanojani, ja toiselta puolelta luettuna se sisältää puolivalmiita ohjeita, suunnitelmia ja neulekaavioita luonnoksina. Osa luonnoksista ei ole koskaan päätynyt vihkoa pidemmälle, mutta se on täysin normaalia. Joskus niihin voi kuitenkin palata, niitä voi kehittää lisää tai niistä voi saada uuden inspiraation. Luonnostele siis vapaasti ja anna itsellesi mahdollisuus kehittyä!

 

Suunnittele

Kun luonnos tuntuu muotoutuvan lisää, suunnittele loppuun asti. Mieti kunnolla vaatteen tai tuotteen väritys, kokeile esim. erilaisia raidoituksia ja mieti kunnolla käyttötarkoitus. Pohdi tuotteen elinkaari, vertaile eri materiaaleja ja anna suunnittelulle aikaa. Joskus yön yli nukkuminen auttaa paremmin, kuin asian päättäminen keskellä yötä. Löydä myös ne juuri tähän työhön sopivat materiaalit ja muut tarvikkeet. Etsi ensin omista varastoistasi, ja osta vasta sen jälkeen uutta.

 

Mittaa

Muista käyttää mittanauhaasi! Eli mittaa työhön tarvittavat mitat, kirjoita ne kunnolla ylös ja pidä huolta että käytät niitä. Jos neulot, muista tehdä mallitilkku ja mitata kunnolla siinä oleva silmukkatiheys. Mittaa välillä myös uudelleen, joskus esim. vyötärönympärys muuttuu, vaikka paino pysyisi samana. Samoin rintojen muoto muuttuu, joten älä tukeudu yli kaksi vuotta vanhoihin mittoihin.

 

Toteuta

Ota kaikki irti matkasta. Fiilistele vähän ompelukoneen äärellä, tai neulepuikkojen kanssa sohvan nurkassa. Älä pidä kiirettä, ja anna itsellesi lupa purkaa jos tulee virhe. Muista sovittaa ja silittää saumoja välissä.

 

Viimeistele

Kun työ valmistuu, tiedän kuinka kiire on ottaa siitä kuvat myös muiden ihasteltavaksi. Ota kuitenkin rauhassa, sinulla ei ole mikään kiire. Muista päätellä kunnolla langat, sekä viimeistellä. Sekä neule- että ompelutyöt rakastavat höyryttämistä. Tämä on eri kuin prässäys, joten käännä silitysraudan höyryt täysille, lämpö voi olla matalakin. Hyörytä kaikki kuprut ja pienet virheet pois, sekä silitä saumat kunnolla.

 

Ole ylpeä

Laatu lähtee sinusta tekijänä. Jos itse vähättelet tuotetta, niin kuka muukaan sitä osaisi arvostaa vielä enemmän? Älä siis vähättele, vaan ole ylpeä! Mieti millä sanoilla kutsut tuotetta, sillä sanoilla on merkitystä. Hienot sukat ovat eri asia kuin neulotut tekeleet. Ole ylpeä kokonaisuudesta, ja anna sen siis näkyä.

 

Kaikki #laatulokakuu käsityöt kannattaa merkitä Instagramissa nyt tunnisteilla #laatulokakuu ja #mehukekkeritkässävuosi. Nosta niitä esiin myös InstaStoriesin puolella, jotta myös te saatte uusia vinkkejä ja ideoita. Toivottavasti näillä vinkeillä seuraava käsityö on helpompi aloittaa ja saattaa myös loppuun.

Ihania käsityöhetkiä!

 

Similar Posts

6 Comments

 1. Muakin on meitityttänyt tämä aihe viime aikoina. Juuri oli Little Big knits podcastissa kiinnostava jakso. Siinä pitäjä Selma esitteli äitinsä yli 50 vuuotta sitten tekemiä neuleita, jotka olivat erinomaisessa kunnossa. Mulla on laadukkaista langoista tehdyt neuleet kulahtaneet parissa vuodessa pahemman näköiseksi, kuin ne esitellyt. Mietinkin seuraavaksi neulovani tiheämäällä tiheydellä, josko se auttaisi. Ja ajattelin käyttää sun muistoneuletakin ohjetta 🙂.

  1. Ah, kiitos podcast vinkistä! Minulla ja lapsilla on ollut myös mummoni vanhoja neuleita yhä käytössä, ja ne ovat useimmat kuin priimaa. Ehkä lanka on ollut tiukemmin kierrettyä? Näin olen kuullut myös sanottavan.

   Ihana kuulla, että Muisto-neule innostaa. Itselläni tämä on päällä lähes koko ajan 🙂

 2. Hei, hyvä kirjoitus! Nämä pitää itsekin muistaa, vaikka etenkin suunnitteluvaihe meinaa jäädä vähän puolitiehen 🙂 Viimeistelystä olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä, työ on vasta sitten oikeasti valmis, kun se on päätelty ja silitetty/höyrytetty.
  IG @outijm

  1. Kyllä! Monet unohtavat tämän, tai oikeastaan vain ottavat ommellun tai neulotun vaatteen käyttöön liian innoissaan. Usein halutaan vain ottaa tuote käyttöön heti just nyt, ajattelematta että viimeistely tosiaan viimeistelee ja saa tuotteen oikeasti valmiin näköiseksi. Tämä on muuten asia, josta olen puhunut jo pitkään. Pitäisi järjestää joku höyrytyskurssi! 😀

 3. Oi apua mikä haaste! Meiltä keltaisilta ihmisiltä jää juuri nuo langat roikkumaan. Mutta muuten pyrin siihen, että juttua voi käyttää pitkään, sillä moni pikainspis saattaa kadota jätelavalle nopeasti pois kuleksimasta. Mutta yleensä se menee niin että laatukäsityöhön tarvitaan kaksi työtä proto ja sitten se oikea. Ensimmäinen menee aina harjoitteluksi. Ihana aihe!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *