| | | | | | |

Raitapipo, raitatumput ja raitahuivi

 

IMG_9889

IMG_9838

Instagramin kautta seuraajat saattanevat muistaa kuvan, jossa aloitin neulomaan lapselle kasarityyppistä vinoraitapipoa. Kieltämättä siitä oli tulossa todella hieno, mutta valitettavasti silmukkamäärät eivät ihan kohdanneet venymättömän kirjoneuleen kanssa, joten jouduin purkamaan ja neuloin lopulta tavallisen raitapipon.

 

Näiden kaikkien lanka on Hjertegarnin merinovilla-puuvillasekoitetta, ja langat ostin Lankamaailmasta. En osannut päättää mitä väriä haluan, joten ostin lopulta kolmea. Harmaa väri tuli saamastani yllätyskassista, kun kävin Lankamaailmassa aiemmin syksyllä.

Kaikissa lankana Merino Cotton 50g Hjertegarn, puikkosuositus 3,5-4.

 

Huivi lapselle:

Luo koon 5 pyöröpuikoille 10 silmukkaa, ja aloita neulomaan aina oikein.

Jokaisen kerroksen alussa ja lopussa neulo kolmas silmukka kahteen kertaan, eli sekä taka- että etureunasta. Minä lisäksi nostin aina kierroksen ensimmäisen silmukan neulomatta, ja väriä on vaihdettu aina ns. alkuun palatessa. Tällöin kierroksen viimeinen silmukka kannattaa neuloa aina jo uudella seuraavan kierroksen värillä.

 

Enemmän kolmion mallisen huivin saa aikaan siten, että tekee lisäykset vain aina kerroksen kolmanteen silmukkaan, eikä lisäyksiä ollenkaan lopussa. Tai päinvastoin.

 

IMG_9846

IMG_9840

 

Lapaset lapselle (noin 4-5v)

Tarvitaan sukkapuikot kokoa 4.

Luo 40 silmukkaa, ja jaa ne neljälle puikolle. Neulo joustinneuletta ensimmäisellä värillä 2 oikein ja 2 nurin. Yhden raidan väli on aina 11 kerrosta, ja kahden värin jälkeen aloita kolmas väri ja neulo kerros oikein.

Peukalokiila:

Lisää yksi silmukka puikko nro 2 yhdeksännen silmukan jälkeen ja yksi silmukka puikko nro 3 toiseksi silmukaksi. Neulo taas yksi kerros oikein.

Kolmannella kerrokselle tee lisäykset jälleen puikko nro 2 yhdeksännen silmukan jälkeen ja puikko nro 3 kolmanneksi silmukaksi. Neulo taas yksi kerros oikein.

Jatka lisäyksiä koko saman värin yhteensä 11 kerrosta, ja pujota neulalla ja eri värisellä langalla lisätyt 10 silmukkaa pois puikoilta odottamaan peukaloa. Voit neuloa vielä samalla värillä yhden kerroksen ilman peukalosilmukoita. Vaihda väriä, ja neulo 2 väriä lisää, eli yhteensä 22 kerrosta.

 

Vaihda vielä kerran väriä, ja aloita loppukavennukset. Kavenna aina puikkojen 1 ja 3 alussa siten, että neulo ensimmäinen silmukka normaalisti, ja toinen ja kolmas takaa yhteen. Puikkojen 2 ja 4 lopuissa taas kolmanneksi ja toiseksi viimeiseksi silmukat edestä yhteen. Jatka kavennuksia kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa jäljellä.  Tämän jälkeen voit tehdä päättelyn joko katkaisemalla langan ja vetäen sen kaikkien silmukoiden läpi, tai alla olevalla taktiikalla. Tässäkin tapauksessa lanka pitää tosin katkaista ensin (Ohje Puikkomaisterilta).

 

  • Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka silmukan läpi ja pudota se puikolta. Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi, mutta jätä silmukka puikolle.
  • Neulo taemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka silmukan läpi ja pudota se puikolta. Neulo takemman puikon toinen silmukka nurin, vedä lanka läpi, mutta jätä silmukka puikolle.

Toista kohtia  näitä kahta kohtaa kunnes työssä on jäljellä kaksi silmukkaa. Neulo ne yhteen, , vedä lanka silmukan läpi ja pudota ne puikolta.

 

Tee toinen lapanen samoin, mutta voit vaihtaa raidoituksien värien sijaintia.

 

Pipo lapselle:

Pipoon en ehtinyt kirjoittaa ohjetta, ja nyt en löydä koko pipoa enää mistään. Muistaakseni siinä on 110-120 silmukkaa, joku sellainen hyvä luku jonka voi jakaa neljällä. Värejä on vaihdettu aina kolmen kerroksen välein ja loppukavennukset tehty aika tiiviisti. Tupsu kun ei mahdu luistelukypärän alle, oli se jätettävä pois. Helppo ja nopea pipo, ja toivottavasti se vielä löytyy jostain 😉

 

IMG_9875

IMG_9828

IMG_9879

Similar Posts

6 Comments

  1. Tosi hienot!
    Nyt munkin alkoi tehdä mieli neuloa, mutta annoin just kaikki loput langat pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *