|

Vuoden kierrätysompelut

IMG_2852

 

Vuosi sitten annoin itselleni haasteen, ja vuonna 2015 tavoitteenani oli julkaista kerran viikossa jonkinlainen vinkki tavallisen talouden tekstiilien kierrättämiseen. Haaste oli kova, ja jo ensimmäisillä viikoilla huomasin arkeni olevan aika turhan hektistä jotta saisin suuria massojen tekstiilejä kierrätettyä joka viikko. En kuitenkaan halunnut antaa periksi, ja päätin mennä vuoden siten kuin se tuntuisi parhaalta.

 

Parhaaksi postauspäiväksi muodostuikin pian sunnuntait. Joskus saatoin olla valmis jo keskiviikkona, mutta aika usein tuskailin aiheen löytymistä vielä torstaina, ja kehittelin idean lauantaina. Joskus jopa vasta sunnuntaiaamuna. Oli kuitenkin jopa viikkoja, jolloin saatoin tehdä monta työtä putkeen ja ajastaa postauksia valmiiksi. Näin tapahtui esim. kesällä.

 

Toivoin että olisin päässyt eroon makuuhuoneen nurkassa vaanivasta säkistä, joka sisältää vanhoja vaatteitani, tekstiilijätettä ja vähän sitä sun tätä. Siinä se säkki kuitenkin yhä nököttää, tosin ehkä hieman laihempana kuin vuosi sitten. Olen kuitenkin vuoden aikana onnistunut tyhjentämään ompelunurkkani roskiksen pariin kertaan, eikä yhtään tilkkua, ompelulankaa tai leikkuuroikaletta ole lentänyt ihan oikeasti roskikseen ja edelleen jätteenkäsittelylaitokselle. Voinen siis taputtaa itseäni olkapäille hyvästä suorituksesta.

 

IMG_3951

IMG_5126

IMG_4635

 

Voin sanoa että onnistuin kehittelemään monta erittäin hyvääkin tuotetta roskista. Suurin onnistumiseni oli jo tammikuussa jämäkangasmattojen saralla. Ne selkeästi innostivat myös muita ompelijoita, ja olikin todella hienoa nähdä miten erilaisia mattoja syntyi myös muihin perheisiin.

 

Ahkerassa käytössä on myös ollut farkkureppu, nahkainen puhelimen suoja ja lapsen farkkutakki. Teitä lukijoita kiinnosti selkeästi myös likaisen paidan tuunaus, tahraantuneet paidat alushousuiksi ja virkatut korit.

 

IMG_4453

IMG_5920

 

 

Ihan kaikki vuoden tekstiilikierrätykset pääsee lukemaan kätevästi sivusta löytyvän Tekstiilijätteen kierrätys -kategorian kautta. Ne ovat siellä aikajärjestyksessä, mutta ylhäällä olevan hakutoiminnon kautta voit toki hakea blogista myös pelkkien hakusanojen kautta erilaisia kierrätysvinkkejä.

 

Olen pitkään miettinyt toki myös ensi vuoden haastetta. Ihan samaan kerta viikkoon tapahtuvaan ompelutahtiin en välttämättä kykene, vaikka se antoi toki myös haastetta ja inspiraatiota muullekin ompelulle. Mikä teidän mielestänne oli paras kierrätysvinkki, ja millaisia vinkkejä toivoisitte ensi vuodeksi? Tai olisiko teillä heittää minulle jokin haaste aiheeseen liittyen, mitä haluaisitte lukea tai seurata koko vuoden?

 

toukokuu15 175

IMG_2992

IMG_6661

IMG_8341

Similar Posts

10 Comments

 1. Haastetta oli kiva seurata! Jotain kierrätysaiheista toivoisin ensi vuodellekin. Erityisesti kaipaisin vinkkejä toimiviin, tyylikkäisiin aikuisten vaatteisiin kierrätysmateriaaleista. Trashion-henkeä! Paitsi että en kaipaa mitään übertrendikästä, vaan ihan tavallisia aikuisten vaatteita.

  1. Hei Niina,

   Kiitos toiveistasi! En minä osaa mitään trendikästä, mutta kyllähän sitä voisi antaa vinkkejä vaikka mekkoihin ja hameisiinkin. Ja paitoihin yms 🙂

 2. Meillä on neulekerhossa harjoitettu hyväntekeväisyysneulontaa kahteen vanhainkotiin ja kotihoidon yksinäisille vähävaraisille vanhuksille. Mahtaisiko sinulta luonnistua hyväntekeväisyys? Vanhainkodit toivovat hypistelymuhveja. Varmaankin tekstiileistäkin niitä saisi aikaan, eli resorit ranteisiin ja muhviin sekä sisä- että ulkopuolelle jotain hypisteltävää. Itse käytän lehtiä ja kukkia, nappeja ja helmiä, tosin muhvit ovat neulottuja. Työskennellessäni vanhainkodissa monella hyvin dementoituneella vanhuksella oli myös lempityyny tai pehmolelu kainalossa vuoteessa. Voisihan noita tyynyjä ja pehmoleluja tehdä omile lapsillekin. Hienoja vaatteita ja reppuja olet saanut aikaiseksi, joku kiva aplikaatiotyökin voisi olla toteutettavissa, tai kalenteri ommellen ja vuodenaikojen mukaan koristellen. (minä aina innostun hirveesti ideointikyselyistä, nytkin taisin mennä liiallisuuksiin)

  1. Hei Sirpa, pahoitteluni että vastaus hieman viipyi. Jäin nimittäin miettimään tätä enemmän, ja hyväntekeväisyys kiinnostaa ihan oikeasti todella paljon. En ole oikein varma näistä hypistelymuhveista, pitäisi varmaan käydä ensin vanhainkodissa keskustelemassa mitä he tarvitsisivat ja jos heillä olisi kunnon vinkkejäkin. Mutta ideana silti niin hieno, että taidan ottaa osaksi tämän vuoden haastettani. Kiitos sinulle!

 3. Upeita töitä ♡ Toi farkkureppu on kyl niin hieno ja niin on toi mattokin. Multa olis kyl jäänyt tämä haaste toteuttamatta, käyttökelpoiset ideat olis varmaan loppuneet juurikin siihen yhteen mattoon =)

  Onnellista ja touhukasta uutta vuotta ♡

  1. Kiitos Johanna! Minä sain mielestäni loppupeleissä paljon aikaiseksi, mutta aika paljon juuri sellaisia pieniä töitä, niitä viime tingan käsitöitä. Minulta puuttuu sellainen pitkäjänteisyys, jota taas sinulta löytyy. En lakkaa esim. ihailemasta sitä sinun hienoa peittoa, se oli ihan uskomaton. Ehkä pyrin sellaiseen! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *