| | | |

Kotimainen kasvisruoka ja papukakku

 

IMG_0699

IMG_8794

IMG_0783

IMG_0715

 

Joulukuussa vietettiin ensimmäistä Osta Kotimaista-päivää, hallitus kehottaa ostamaan kotimaista  ja onpa eräs bloggaaja viettänyt koko vuoden ostamalla vain oman maan tuotteita. Siinäpä vasta haaste itse kullekin, viettää edes kuukausi tai viikko ostamalla pelkkää kotimaista.

 

Kasvissyöjäperheessäkin on aina parannettavaa, ja kaappeja penkoessani huomasin meidän käyttävän aivan liikaa ulkolaisia oliiviöljyjä, papuja ja tofua. Kiireessä tulee ostettua tölkkipapuja ja puolivalmiita falafeleja valmistusmaata tarkastamatta, keitettyä ehkä ne riisit vielä falafelien kaveriksi ja tosi kiireisenä päivänä pastaa kreikkalaisella oliiviöljyllä höystettynä. Eli parannettavaa löytyy aina, myös meiltä.

 

Niinpä päätin kokeilla mitkä kaikki arjen ruoka-aineet voisinkaan vaihtaa kotimaisiksi. Tehtävä vaati hieman pidemmän kauppareissun ilman lapsia, ja suurin yllätys tuli öljyhyllyllä. On hamppuöljyä, rypsiöljyä ja pellavansiemenöljyä. Niitä löytyy jopa maustettuina, ja miehenkin ensi reaktio oli ettei sitruunamaustettu rypsiöljy vaan voi olla niin hyvää kuin oliiviöljy. Kun olimme käyttäneet öljyjä reilun kuukauden, tajusi mieskin ettei maussa ihan oikeasti ole eroa. Laadukas kylmäpuristettu kotimainen rypsiöljy on ihan oikeasti hyvää.

 

Olen oppinut syynäämään kauppojen lähiruokahyllyt ja nyt jopa vierailemaan itse lähistön tiloilla. Tältä alueelta kun löytyy onneksi tiloja, jotka ovat tuotteistaneet mukaan myös kahvilaa, kotieläinpihaa ja tapahtumia. Samalla saa ostettua ruokaa suoraan tuottajalta. Näin tunnen tukevani suoraan yrittäjää ja hänen elantoaan, ja kaupassa kotimaiset tuotteet löytää helposti Hyvää Suomesta-merkin bongaamalla.

 

Riisit vaihdoimme siis ohraan. Olemme testanneet kolmen viljan helmiäkin, mutta ohrasta tuli suosikkimme, ja oikeastaan sen keittäminen on jopa helpompaa ja nopeampaa kuin riisin. Siis sellaisen lisukkeeksi tarkoitetun ohran. Suurin haasteemme syntyikin pavuista ja niistä falafeleista, soijasta ja muista lihan korvikkeista. Selkeää haastajaa tofulle saa vielä etsiä, mutta onneksi ei pitkään. Markkinoille on tulossa nyhtökauraa (kyllä!), ja lähitilalta löysin kuivattuja härkäpapuja. Ja kun papuja keittää kerralla ison määrän ja pakastaa loput, on ne arjessa ihan yhtä helppoja kuin tölkkipavutkin.

 

IMG_0833

 

Päätimme kokeilla ensimmäistä kertaa papuja leivonnassa. Tässä ohjeessa on siis jätetty jauhot pois, eli kyseessä on gluteeniton suklaakakku. Ja syöjä ei ihan varmastikaan tiedä, että mukana on myös terveellisiä kotimaisia papuja lähituotantona.

 

Gluteeniton Härkäpapusuklaakakku

3 dl keitettyjä kotimaisia härkäpapuja

4 luomumunaa

1 tl leivinjauhetta

4 rkl kaakaojauhetta

hyppysellinen suolaa

2 tl vaniljasokeria

3 rkl kylmäpuristettua kotimaista rypsiöljyä

1 dl sokeria

200g tummaa suklaata (80g taikinaan ja loput sulatettuna kakun päälle)

0,5 dl mantelirouhetta

0,5dl rusinasilppua (tai muuta jouluista, kuten taateleita)

Sekoita sauvasekoittimella tai tehosekottimessa pavut tahnaksi. Lisää 2 munaa ja kuivat aineet ja öljy taikinaan. Vatkaa loput 2 munaa erilliseksi vaahdoksi, ja lisää vaahto varovasti sekoittaen taikinaan. Lisää sekaan myös suklaamurut, mantelirouhe ja rusinasilppu.

Kaada taikina voideltuun 25 cm irtopohjavuokaan ja paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa, ja voit koristellakin vasta seuraavana päivänä.

Yhteistyössä Hyvää Suomesta-merkki ja Blogirinki

Ruokaa omasta maasta_logo blogirinki_logo

Similar Posts

4 Comments

    1. No sitä nyhtökauraa minäkin odotan! Siitä on ollut maistelueriä tarjolla pääkaupunkiseudulla, joten kannattaa seurata heidän facebook-sivujaan niin saa varmaan ensimmäisenä tietää mistä sitä saa seuraavan kerran 🙂

  1. Suosittelen kokeilemaan myös spelttihelmiä riisin tilalle. Me tykätään, että niissä on parempi maku kuin ohrassa.

  2. The data are part of an autumn of just about 16 targets in Lib Dem provide because of the 2010 commander selection, before Huhne scooped 46.5 with all the electionHermes kelly felix bags didn can far in order to move benefit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.