| | |

Suomalaisen työn perässä

IMG_7006

IMG_6958

Viime aikoina on keskusteltu paljon kotimaisesta työstä. Kuinka pakolaiset tulevat ja varastavat työpaikkamme, kuinka hallitus riistää sunnuntaityöstä ja vähän muustakin, kuinka kotimainen yritys ei ole enää kotimainen ja kuinka yt-neuvotteluista uutisoidaan yhä lähes päivittäin.

 

Voimme toki syyttää maailman taloudellista tilaa, kehnoa hallitusta tai huonoja pomoja. Voimme syyttää niitä maahanmuuttajia ja velloa omassa negatiivisuudessa päivästä toiseen. Osallistua vihakeskusteluun ja olla esittämättä uusia ehdotuksia tilanteen parantamiselle. Kieltää kaikki maahanmuuttajat, jäädä kotiin netin ääreen ja vihata koko maailmaa. Voisimme vain antaa olla ja odottaa parempaa kautta.

 

Vaihtoehtoisesti voisimme kuitenkin miettiä jo kulutustapojamme. Tarvitsemmeko uusia vaatteita juuri nyt, ja jos ostamme, niin mitä ostamme? Voisimmeko ostaa kotimaisen tuotteen, jolla tukea kenties jopa jonkun työpaikkaa? Vai ostammeko aina halpaa ja paljon, välittämättä sen alkuperästä tai koko elinkaaresta. Kippaammeko jätettä turhaan kaatopaikoille, kun voisimme ostaa kotimaista ehkä vähemmän, mutta laadukkaampaa.

 

IMG_6923

Ruokaa voisimme ostaa enemmän kauden mukaan. Opetella uudelleen pientä piheyttä, käyttämään rahat kotimaiseen työhön ja laatuun. Käydä korjauttamassa rikkoontunut takki ompelijalla, eikä aina ostaa uutta tilalle. Käyttää enemmän kotimaisia kasviksia, ja ostaa vähemmän mutta laadukkaampaa lihaa (jos sitä välttämättä haluaa käyttää). Käydä parturissa, joskus ehkä paikallisessa yksityisyrittäjän ravintolassa ja välillä ehkä teatterissakin. Korjauttaa pyörä korjaamossa, valita hyllystä kotimaiset sukat ja antaa suutarin korjata kengät. Leipä lähileipomosta ja marjat torilta jos ei jaksa itse poimia.

 

Hallitus on kehoittanut kansaa kuluttamaan. Suosittelen ennemminkin miettimään mitä tarvitsee ostaa, kuinka paljon ostaa ja missä päin tuotettua työtä haluaa tukea. Kyllä meilläkin lapsi tarvitsee syyskengät, välikausivaatteita ja uusia harrastusvälineitä. Jos niitä ei löydy käytettynä, on mietittävä ostaako yhdelle lapselle menevät halvat aasialaiskengät, vai kenties kotimaiset monen lapsen jalat kestävät hieman kalliimmat versiot.

 

IMG_6769

IMG_6782

 

Elämä on täynnä valintoja. Aion haastaa itseni sanoista tekoihin, ja muuttaa kauppalistamme vastaamaan kotimaista työtä kunnioittavaksi. Ei tarvitse jäädä vellomaan itsesääliin, hallitusangstiin tai muukalaisvihaan. Pienillä teoilla on suurikin merkitys, ja kuluttajina me olemme osaksi vastuussa kotimaisten yritysten tulevaisuudesta. Eipä ne Nansot tai Marimekot kotimaassa pysy, jos kansa tahtoo aina vain halvempia vaatteita, mutta enemmän palkkaa. Mitä jos vaatisimme laatua rahalle, ostaisimme enemmän kotimaista ja tukisimme niillä pienilläkin roposilla vähän naapuriakin?

Similar Posts

One Comment

  1. Hyvin kiteytetty. Itsekin pyrin vaatteiden osalta ostamaan harvemmin ja laatua. Kotimaista aina kun voin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *