|

Kasvisruokaperhe

 

 

Elämä on täynnä valintoja. Pitää miettiä mitä lapsille opettaa, mitä niille syöttää ja miten heille puhuu. Mihin harrastuksiin heitä raahaa ja mitä kaikkea kannustetaan vielä enemmän. Viimeistään kouluiässä on päätettävä onko ensimmäinen vieras kieli ruotsi, englanti vai joku muu, ja millaisesta näkökulmasta eri uskontoja heille opetetaan. Ei siis mitään pikkujuttuja, mutta valintoja jotka on vain tehtävä.

Olen ollut kasvissyöjä kohta jo 20 vuotta. Siinä välissä olen ollut vegaani, kokeillut maidotonta, munatonta ja viljatontakin ruokavaliota. Olen ollut ties millä imetysdieeteillä lapsen takia, mutta lopulta aina palannut siihen samaan. En tunne huonoa omaa tuntoa juustosta, mutta kalasta ehkä hieman. Kananmunat ostetaan luomuna jos ostetaan. Kermat on meillä nyt vaihdettu soija- tai kauraperäisiin, ja lapset halusivat itse vaihtaa maidon kauramaitoon. Kuulemma kauramaito on vain parempaa.

Kerran viikossa mies ostaa leikkelepaketin, mitään muuta lihaa tässä kodissa ei ole nähty vuoteen, vaikka muu perhe onkin niin sanotusti sekasyöjiä. Ruokakirjoiksi on ostettu enemmän vain kasvisruokakirjoja, viimeisin ihan miehen toiveesta ja hänen valitsemansakin. Päivisin jokainen syö työpaikallaan tai päiväkodissa sitä mitä on tarjolla, lapset vielä tällä hetkellä sekaruokaa.

Vielä.

 

Mikäli lapsen haluaa siirtää kasvisruualle myös päiväkodissa, on siihen nähtävä hieman vaivaa. On selattava pitkältä ajalta ruokalistoja, haettava tietoa keskuskeittiön monipuolisuudesta ja mieluiten sitä toki näkisi sen ruuan valmiina lapsen lautasellakin. Vaaditaan siihen kunnasta riippuen jopa lääkärin tai terveydenhoitajan allekirjoituskin, sen vanhemman pyynnön lisäksi. Mietin välillä niitä pahimpia skenaarioita, mutta toisaalta mikä voi olla pahempaa kuin jauheesta tehty perunamuussi ja joku teurasjätteestä kasattu lihapulla? Muistan itse syöneeni erilaisia viikon vanhoja salaatteja kasvispihveinä koulun ruokalassa, joten tahdon vain toivoa että nyt osataan jo keskuskeittiöilläkin sentään käyttää papuja ja linssejä?

Haluan kasvattaa lapseni ennakkoluulottomiksi ruokailijoiksi. He eivät osaa nirsoilla nyt, ja toivon etteivät opi sitä myöskään jatkossa. En halua riistää heiltä erilaisia makunautitoja ja yhteisiä ruokailuhetkiä. Haluan kuitenkin tarjota monipuolisempaa innostusta kasvisruokiin ja eettisiin valintoihin. Kasvisruualla elää lapsikin, ja ehkä yritän todistaa sitä enemmän itselleni kuin muille.

 

Ennen päätöksen tekoa haluaisin kuitenkin kuulla, että millainen oikeasti on päiväkotien ja koulujen kasvisruuan taso tällä hetkellä? Onko teillä siellä ruudun toisella puolella kokemuksia, suosituksia tai jotain muuta linjausta asian suhteen? Kaikki vinkit otetaan kiitollisina vastaan.

(kuvassa couscous-linssipyörykät, jotka mies pyöräytti viikonloppuna Vegaanin Keittiössä kirjan ohjeella. Hyviä tuli!)

Similar Posts

8 Comments

 1. Löytyykö teidän kunnan sivuilta päiväkotien ja koulujen ruokalistoja? Niistä näkisi varmaan ainakin vähän sitä vaihtelua ja muutamia tarjottavia ruokia. Oma kokemus kasvisruuista vaihtelee vähän kunnittain. Omassa kaupungissa tarjonta näytti (koululla) ihan hyvältä jo kymmenen vuotta sitten, toisessa taas asiat oli mielestäni huonommalla tolalla vielä pari vuotta sitten (kommentti oli nyt ihan mutulla, varsinaista vertailua en ole tehnyt).

  1. Löytyy listat netistä, mutta eihän ne koko totuutta kerro. Ja totta, tilanne vaihtelee varmasti todella paljon kunnittain. Haluaisin itse päästä ensin maistelemaan ennen päätöstä.

 2. Mä sanoisin kanssa, että vaihtelee kunnittain kovasti. Kyllä se on kuitenkin muutaman henkilön osaamisesta kiinni, ikävä kyllä. Täällä missä nykyään asutaan lakto-ovo ruokavalio on ihan kohtuullista. Haluaisin kuitenkin omille lapsilleni vegaaniruokavalion. Se taas on todella hankalaa melkein jokapaikassa edelleen. Tampere on kuitenkin poikkeus siitä.

  1. Kiitos Anna tiedosta! Minä haluaisin lapsille kauramaidot hoitoon, mutta eipä taida saada ilman lääkärin määräystä. Olen syönyt Tampereella lukiossa vegaaniruokaa, ja silloin se siellä kyllä osattiin. Mutta se on kyllä jo todella tuuripeliä että missä osataan ja missä ei.

 3. Meillä on koululla tosi hyvä kasvisruoka, monipuolinen ja vaihtelua riittää, ei aina tyyliin samoja kasvispihvejä. Lisäksi käytetään luomua ja lähituottajia. Keittiö on oma yhden koulun pikku keittiö. Mutta olen ollut töissä myös koulussa jossa kasvisruoka oli aivan kamalaa (iso keskuskeittiö) joten tässä asiassa on varmasti paljon vaihtelua eri keittiöiden ja kuntien välillä

  1. Kiitos Sini! Meillä on täällä juuri tuo iso keskuskeittiö, joten sen takia olenkin hieman kauhuissani. Pieni keittiö olisi kyllä haave, mutta harvassa kunnassa taitaa olla niitä enää ollenkaan.

 4. Kyllä se paikasta riippuu ihan kunnan sisällä. Jos on useita kasvisruokavalioita niin aina enemmän panostetaan. Itse olen nykyään eniten huolissani sokerisen välipalojen tarjoamisesta. Kotona kun syödään maustamatonta jogurttia yms. Hoidossa laitetaan aina puuron päälle sokeria tai hilloa, ja kohta 6v syö kyllä kotona ilman mitään puuronsa, tai marjoilla eikä sokeria edes pyydä. Hampaiden terveyteen se kuitenkin vaikuttaa jos kaikki kyllästetyn sokerilla.

  Eili

  1. Minäkin olen huolestunut välipaloista. Olen syksyllä ottanut yhteyttä päiväkodin johtoon ja suoraan keskuskeittiön johtoon, mutta valta tuntuu olevan keittiöllä, joka taas ei vastaa edes päiväkodin johdon vaatimuksiin. Nyt vuoden alusta olen kyllä nähnyt sokerikiisselin sijaan yksi päivä jopa maustamattomaa jugurttia ja marjoja. Mutta heti seuraavalla viikolla oli taas jo jäätelöä. En ymmärrä miten jäätelö olisi mikään oikea välipala, ei vaan mene minun ravitsemustiedossa ihan jakeluun. Ehkä pitäisi vielä ottaa yhteys keskuskeittiötä ylemmälle taholle, eli kunnan päättäjiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *