| |

Amaryllis vuoden jälkeen

IMG_1521

IMG_1640

 

Olen oppinut sisustamaan kasveilla, vaikka joskus onnistunkin tappamaan kaverin ennen aikojaan. Viime vuonna ostin ensimmäistä kertaa Amarylliksen. Se kukki vallan mainiosti marraskuulle, jolloin aloin googlaamaan sen mahdollista kuihtumisaikaa. Vähän niinkuin suunnittelisi hautajaiset etukäteen.

Kävikin ilmi että Amaryllis voi selvitä hienona kasvina isossa ruukussa kesän yli ulkona. Näin omammekin teki, ja saimme nauttia koko kesän pitkistä vihreistä lehdistä. Suuri yllätys koko perheelle.

Syyskuussa pakkasten saapuessa tajusin nostaa Amarylliksen sisälle lämpimään. Parin viikon jälkeen se menettikin luonnollisesti kaikki vihreytensä ja lehtensä. Kotimme pimein nurkka oli luonnollinen valinta, ja muistimpa pari kertaa jopa kastellakin multakasaa. Kiitän huonoa muistiani, etten muistanut heittää sitä roskiin parin kuukauden hiljaiselon jälkeen.

Joskus tuossa marraskuun puolella alkoi kuitenkin jälleen tapahtua. Ilman sen suurempia yrityksiä tai ruukun siirtämistä auringonvaloon (mihin siirrät kun aurinkoa ei näy ollenkaan) saimme kuitenkin todistaa vihreän paluuta.

 

IMG_9996

 

Nyt Amarylliksemme onkin kasvattanut pitkän varren päähän nupun, jonka aukeamista koko perhe odottaa. Ennakko-ohjeet lupasivat ettei kukkia ole odotettavissa kotioloissa ennen tammi-helmikuuta, mutta näköjään amarylliksesta voi saada ihan mainion kukankin jopa ehkä seuraavaksi jouluksi. Ja ihan vain sattumalta.

Koska vanha sankarimme ei ole vielä kukassa, ostin kaupasta uuden myös sillä ajatuksella, että sen ihanat vihreät lehdet piristävät etupihaamme ensi kesänä. Viime vuoden amaryllis teki kaverin viereensäkin, mutta se on vielä tällä hetkellä talviunilla. Älä siis heitä kukkaa joulun jälkeen roskiin, vaan nauti siitä koko vuoden!

Similar Posts

2 Comments

  1. Viimeiset kukat heitin eilen maljakosta pois. Kukkivat kyllä niin kauniisti, että olen alkanut suunnitella omien amarylliksien säästämistä ensi vuoteen. Kiitos vinkistä!
    Istutitko ne ruukkuihin?
    Pakko varmaan testata miten käy! Vaikka yleensä saankin lähes kaikki kukat ennenpitkää hengiltä..

    1. Hei mukavaa jos innoistuit! En olen vielä uusinta Amaryllista istuttanut uuteen ruukkuun, mutta tuo reilun vuoden vanha on kyllä viime keväästä asti ollut hieman isommassa ruukussa. Nyt se menetti lehtensä ja kukkansa, mutta nyt jouluna ostettu kasvattaa kyllä hyviä lehtiä. Mukavaa kokeilua, kun ei tässä mitään menetä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *