-Supersuositut käsityöohjeet

Nahkatossut

Pari viikkoa sitten perjantai-illan ompeluhaasteena oli ommella jotain haastetta. Jotain mitä ei ole koskaan ommellut, tai jotain minkä kokee itselle suureksi ompeluhaasteeksi. Itselleni vaikeinta oli keksiä ommeltava kohde. Keksin sen vasta pari tuntia ennen ompeluajan aloitusta, ja kaavaa muokkasin vielä pari minuuttia ennen leikkuuta.

Päätin siis ommella lapselle vuoritetut nahkatossut. Olen tehnyt tossuja, mutta en ole tehnyt aiemmin nahkatossuja. Nämä nahkapalat on aikanaan ostettu käsityömessuilta, ja parin vuoden hautominen kangaskaapissa näkyi kyllä lopputuloksessa. Tajusin vasta ompelun jälkeen sivellä päälle mehiläisvahat, kun se olisi pitänyt selkeästi tehdä jo ennen ompelua.

IMG_1476

IMG_1481

Onnistuin kuitenkin kahdessa tunnissa leikkaamaan ja ompelemaan IsoSiskolle tossut. Nämä ovat kokoa 25-26, ja sisällä on puuvillainen vuori. Vuoriin on silitetty kaikkialle tukikangasta, ja kieltämättä näistä tuli aika kivat. Lapsikin tykkäsi seuraavana aamuna, ja mukavuutensa takia ovat päätyneet kotitossuiksi, joilla voi silti ottaa vaikka juoksuaskelia.

Seuraava tavoite olisi ommella itselle samanlaiset. Olen myös miettinyt saisinko tästä ohjetta myös tänne, sillä kaavakin oli hyvin helppo tehdä itse kun vain älysin miten mittailut kannattaa suorittaa. Innostus siis jäi päälle, ja se kai tässä haasteessa olikin tärkeintä.

IMG_1489

IMG_1488

 

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

8 thoughts on “Nahkatossut”

  • Kiitos! Idea ei ollut facebookissa minun, mutta toimi yllättävänkin hyvin. Harva varmaan pyytää omia tykkääjiään poistumaan, mutta nyt ei ollut muuta tehtävissä 😀

   Vastaa
  • Ihan tavallisella ompelukoneella surruutin, tosin nahkaneulat muistin ostaa vasta jälkikäteen. Heppoisella ompelukoneella voi joutua tekemään säätöjä paininjalan alle että nahka luistaa, mutta oma vanha Pfaffini on niin luottokone, ettei mitään ongelmaa.

   Vastaa
 1. mahtavat tossut! tein lapselleni tossut sillä kaavalla, kun laitoit ja tuli tosi kivat! kiitos siis kaavasta. 🙂 nyt alkoi tehdä mieli tossuja itsellekin, osaisitko kertoa miten kaavoitus tehdään isompaan jalkaan?

  Vastaa
  • Kiitos Marketta, ja mukava kuulla että kaavalla onnistui hyvin.

   Olen itse miettinyt myös itselleni tossujen tekemistä, ja ensimmäisenä kannattaa piirtää jalka paperille. Tämän jälkeen hieman piirtää sitä tossun muotoon, ja mitata koko tossun mitta. Eli siis kohdistusmerkki vaikka kantapäähän, ja siitä mittaa minkä mittainen “ympyrä” jalasta on tullut. Tämän jälkeen voi sommitella päällistä siten, että sen uloimman viivan tarvitsee olla saman mittainen kuin mitä pohjan ympärysmitta oli. Kannattaa myös sommitella minkä mittainen päällinen varpaiden päälle on omaan jalkaan sopiva, ja sen jälkeen piirtää loppu kaava. Toivottavasti tästä oli jotain apua 🙂

   Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Villavaatteiden ompelu ja huolto

  Välikausivaatteissa meillä luotetaan villan voimaan. Laadukas villa peittoaa tekokuidut moneltakin ominaisuudeltaan, ja villavaatteita voi oikeastaan käyttöö koko vuoden ympäri.

Ruokalappu farkusta

Lupauduin Helmoja ja Hepeneitä blogin Kristan haasteeseen, jossa ommellaan kierrätysompeluita tämä kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Ajattelin lähteä mukaan hieman pienemmillä

Mekkosuunnittelija

  Perjantai-illan ompeluhaasteena oli ommella vaate, jossa on kovaa ja pehmeää. Lapsi halusi itselleen mekon, ja yhteisen kangasvalintamme jälkeen hän

Ohuet merinovillasukat lapselle

  Isompi lapsi toivoi keltaisia villasukkia heti keltaisen ihanuuden nähdessään. Hän ei ehkä arvostanut ohutta pehmeää laatua samalla tavalla kuin