| | | | | |

Itse tehty kalenteri, bullet journal ja Aura

 

Vasta noin pari vuotta sitten aloin käyttää kalenteria ihan tositarkoituksella. Olen kyllä täyttänyt päiväkirjoja, pitänyt perhekalenteria ja liimannut muistilistoja tietokoneen ruudun viereen jo kauan. Aiemmissa asiakaspalvelutöissä työt tuli tehtyä sitä mukaa kun asiakkaita palveli, eikä töiden järjestämisellä tai organisoinnilla ollut juurikaan tarvetta. Muihin töihin siirtyessä opin käyttämään sähköistä kalenteria, sekä niitä muistilappuja ja erilaisia vihkoja.

Politiikan kiemuroissa tyhjä muistivihko on ollut paras väline kalenterin ohella. Sen sivuille on kirjoitettu niin muistiinpanoja, neuleohjeita kuin myös valtuuston puheenvuorojakin. Nyt kaipasin jotain niiden yhdistelmää, kalenteria ja muistikirjaa, tehtävälistausta ja jotain ajatuksia jäsentelevää pientä vihkoa. Joku, jonka nurkkaan voisi myös raapustaa neulekuvioita tai piirtää seuraavia ompelumalleja.

Jo syksyllä vastaani tuli Ainon suunnittelema Aura, joka vastasi kaikkiin tarpeisiini. Vinkkasin Aurasta puolisolleni ennen joulua, ja niinhän se Aura sitten löytyikin jouluna paketista. Ja mikä ihanuus se onkaan!

Auran paksut sivut innostivat minut tutustumaan myös Bullet Journalin, eli bujoilun saloihin. Bujoilulla tarkoitetaan tehtävien, menojen, omien ajatuksien ja kalenterin yhdistelmää. Toki valmistakin kalenteria voi muokata itsensä näköiseksi, mutta bullet journal vie tämän vielä askeleen eteenpäin. Itsetehtyä sähköisen kalenterin aikakautena.

 

 

Mitä enemmän tutustun tähän askartelun ja listojen ihmeelliseen maailmaan, sitä enemmän huomaan ettei kyse ole pelkistä päivämääristä. Bullet journal, auttaa myös tarvittaessa havannoimaan koko kuukautta, pitämään asiat järjestyksessä ja hahmottamaan omia töitään värikkäämmin. Halutessaan kaiken voi siis vaikka värikoodata, luoda oman tunnekuukauden tai pitää unipäiväkirjaa muun ohella. Myös ajankäyttö on vain sinusta itsestäsi kiinni. Minä koostin jo inspiraatiota myös Pinterestiinkin.

Bullet journal on siis itselleni uusi juttu. Se vaikuttaa aika simppeliltä ihan aloittelijallekin, ja onneksi asiaan perehtyneitä bloggaajia on Suomessa paljonkin. Itse löysin hyvät aloittelijan vinkit Nörttitytöt-blogista. Tosin tein myös sen virheen, että aloitin ensimmäisen kuukauden ihan omin tuumin, ilman kokeneiden vinkkejä. Nyt tarvitsen yhtäkkiä puolen vuoden pikanäkymän jonnekin kirjan loppuun, alkuun se ei tietenkään mahdu.

 

 

Ohjeiden mukaan Bullet Journal sisältäisi yksinkertaisimmillaan neljä elementtiä: sisällysluettelotulevaisuusloki (future log), kuukausiloki (monthly log) ja päiväloki (daily log). Kuten sanoin, itse aloitin tekemään ilman ohjeiden lukemista, joten skippasin automaattisesti sisällysluettelon, jota en kyllä tunne kaipaavanikaan. Ja jos sellaisen haluan, voi sen lisätä loppuunkin. Mutta tuo tulevaisuusloki on lähinnä vuosikatsaus, jonka taidan lisätä myös vihkon loppuun. Näin saan merkittyä muistiin tapaamisia tai seminaareja, vaikka en tekisikään tarkkoja viikkoja vielä niin pitkälle etukäteen.

Kuukausittaisenkin yleiskatsauksen taidan skipata, vaikka tammikuuhun sen kirjoitinkin. Mutta tällöin menojen merkintä tulisi listata pahimmillaan kolmeen eri kohtaan, plus vielä omaan seinäkalenteriin, sekä myös parhaimmillaan vielä sähköiseenkin kalenteriin. Toki mitä useammin menon merkitsee eri paikkaan muistiin, sen paremmin sen muistaa vielä käytännössäkin. Mutta itselleni riittää aivan hyvin viikkonäkymät vihkossa, sekä koko perheen yhteinen seinäkalenteri.

Itse kaipaan omaan Bullet Journaliin nimenomaan muistilistoja. Se saa toimia niin kalenterina, piirustusvihkona neuleohjeille, apuna yrittäjyyden ja politiikan töihin, sekä myös luovuuden paikkana. Jätän tilaa ja sivuja tyhjiksi ideoille, blogiohjeille ja muilla ajatuksille. Nyt esimerkiksi kaikki blogiin liittyvät ideat ovat pyörineet eri muistikirjojen ja kalenterin kulmissa, eikä niitä tokikaan löydä ikinä silloin kun niitä tarvitsee.

 

 

Olen pelännyt bujoilua ja Bullet Journalin aloittamista sen vaatiman ajan ja taiteellisuuden vuoksi. Aura muistikirja auttaa tähän jo siinä, että siihen riittää aivan mainiosti pelkistetty viikkonäkymä valmiiksi sävytettyjen sivujen ansiosta, eikä se vaadi mitään erillisiä värikoodejakaan. Mustalla kynällä pärjää enemmän kuin mainiosti. Oikeastaan kaikki muut värit tuntuvat tähän kirjaan liian teennäisiltä muutenkin.

Kaikkeen voi myös käyttää liikaa aikaa. Voin käyttää liikaa aikaa Netflixin katsomiseen, Instagramin Stories videoihin tai yhden vihkon kulman värittämiseen. Sen kuitenkin tiedän, että välillä kokouksissa muiden puheenvuoroja kuunnellessa minun tarvitsee piirtää, jotta voin keskittyä kuuntelemaan. Nyt tähän hätään voin värittää vaikka viikkoja, piirtää seuraavien päivien rajoja tai täyttää loppuun tarpeellisia muistiinpanoja kokouksesta myöhempää käyttöä varten.

 

Sain teiltä jo aivan loistavia vinkkejä Bullet Journalin aloittamiseen. Lisää vinkkejä löytyy toki Pinterestistä ja Instagramista, sekä löytyypä Facebookistakin aiheeseen perehtyneitä ryhmiä. Aloittelijan kannattaa siis perehtyä ainakin netin tarjoamaan kuvainspiraatioon ennen oman bujon aloittamista. Tai sitten voi tehdä kuten minä, ja oppia tässä ensimmäisen bujon kanssa yhtä aikaa.

 

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.