|

Lasten ruokapyramidi

Syksyllä minulla oli vihdoin aikaa huolestua lasten päiväkotivälipaloista. Kun pienemmänkin lapsen ruokavalio oli vihdoin normaali, aloin kiinnittämään enemmän huomioita päiväkodin sokeritarjontaan. Eräällä viikolla kun välipalaksi oli ollut kolme kertaa sokerista kiisseliä, kerran jäätelöä ja kerran leipää, tajusin vihdoin puhua asiasta ääneen päiväkodilla.

Sattumalta satuin avaamaan asiasta suun myös neuvolassa ja lapsen hammashuollon tarkastuksessakin. Kaikkialta hoettiin samaa, että juu sokerista on, mutta ateriapalvelu ei välitä. En voinut uskoa korviani, sillä kyllähän nyt ateriapalvelun nimenomaan tulisi välittää! Sain kuulla että kiisselit on jotain jauheesta tehtyä-en-halua-tietää-mitä, ja turhaa mitään maustamattomia jugurtteja tai viilejä tarjotaan kun ei lapset niitä syö. No ei kai ne syö, jos vaihtoehtona on se kymmenen palan sokerin vaaleanpunainen versio.

Päädyin selaamaan kuukauden ajalta päiväkodin ruokalistaa. Kaava oli selvä, kolme kertaa viikossa sitä kiisseliksi sanottua mitä lie sokerilitkua, kerran viikossa joku vielä sokerisempi jäätelö, pannukakku, vanukas, paahtovanukas tai viilis. Ja vain kerran viikossa lapsille oli tarjolla leipää ja ehkä jopa ihan oikeaa hedelmää. Kerran viikossa, kun sitä pitäisi olla tarjolla joka päivä.

Ensimmäisenä kielsin toki sokerit aamupuurosta, sillä mielessäni ei ollut edes käynyt että sitä saatetaan sinnekin lisätä. Tämän jälkeen kirjoitin sähköpostin niin ateriapalvelun ja kuin päiväkodin johdollekin. Sain heti vastauksen päiväkodin johdolta, jossa kiiteltiin palautetta ja kerrottiin että ongelma on heilläkin ollut jo pitkään tiedossa. En ilmeisesti ollut ainoa, saati ensimmäinen asiasta huomauttanut. Sen sijaan ateriapalvelu ei koskaan vastannut tiedusteluuni. Olin kirjoittanut heille myös vaihtoehtoisia ja hieman terveellisempiä välipalavaihtoehtoja, sillä edelleenkään jäätelö ei mielestäni voi mitenkään olla välipala.

 

Jouluun asti ruokalistat pysyivät yhtä onnettomina ja surullisina. Jäätelö oli vielä pari kertaa, ja olipa siellä ollut ties mitä vanukkaitakin. En tiedä mitä muissa kodeissa syötetään, mutta oman kasvatuksen pohja murenee jos edes päiväkoti ei noudata virallisia ravintosuosituksia.

Uuden vuoden jälkeen sain jo ilokseni huomata eron heti ensimmäisellä viikolla. Listalla on ollut marjasurvoskiisseliä (eli ilmeisesti seassa on jopa marjoja!), luonnonjugurttia ja mustikkaa, raparperikiisseliä, vispipuuroa, maustamatonta viiliä ja luonnonjugurttia hedelmäsoseella. Oiva parannus siis, joka viikko listalla on myös yksi hedelmäpäivä. Kiisseleiden voittokulku jatkuu yhä, mutta ainakin nimien perusteella myös jauhe on vaihdettu ihan oikeisiin hedelmiin ja marjoihin.

Uuteen kuuden viikon listaan mahtuu valitettavasti myös yksi jäätelö, yksi pannukakku ja yksi suklaakiisseli. Näitä en edelleenkään laske ravitseviksi välipaloiksi, mutta parempi suunta on kuitenkin selkeästi otettu. Aiemmin näitä oli tuplasti enemmän. Näillä saa kyllä hetkellisesti mahan täyteen ja sokeritasapainon tyydytettyä, mutta pudotus onkin sitten jo todella iso siinä vaiheessa kun olisi aika lähteä kotiin. Saati mitä se tekee pienille hampaille.

 

Palautteen antaminen kannattaa aina. Itse aion nyt tarkasti seurata tilanteen kehitystä, ja toivon että noista sokeripommeista päästäisiin kokonaan pois. Lapset oppivat kyllä syömään myös maustamattomia ihan oikeita hedelmiä ja marjoja, kun heille annetaan siihen vain mahdollisuus.

 

 

Similar Posts

14 Comments

 1. Kyllä, sokerisia ovat. Aloitin vuoden alussa kunnallisessa päiväkodissa (Espoossa) ja on tullut maisteltua välipaloja. Järjestään kaikki rahkat/jugurtit/kiisselit on hillitömön sokerisia!!! Siis niin sokerisia, että jopa tällaista sokerihiirtä hirvittää. MUTTA meillä ne kiisselit ei kyllä näyttele pääosaa. On ollut suolaista piirakka, tänään oli kinkkumunakasta… Täysjyväleipää. Jokaisella aterialla on tarjolla tuorepala/lounaalla salaatti. Keittopäivänä hedelmä.Puuroon on hillon sijaan marjosurvoksia yms. Ei ole sokeria tarjolla.
  Oman lapsen päåiväkodissa kysyvät, otatko hilloa vai sokeria vai voita vai kaikkia!!! Siiis mitä????

  1. Hei tuo pitääkin antaa vinkiksi, että suolaisia piirakoita välipalalle, todella hyvä idea! Tai vaikka suolainen pannukakku, parempi se kuin sokerinen.

   Minulla ei ollut käynyt mieleenkään se, että lapsille laitetaan sokeria puuroon. Tämä tuli ilmi syksyllä kun isompi lapsi tiedusteli miksi meillä kotona ei käytetä ollenkaan sokeria, muuta kuin leivonnassa juhliin. Kielsin heti sekä sokerin että hillon, ja lapsi taitaa syödä silti ihan ok. Tosin joskus he ehtivät syödä kotona jo ennen päiväkotiin menoa, mutta järkyttävää että puuro pilataan isolla kasalla hilloa ja sokeria.

 2. Ohoh, mä en oo kovin tarkka sokeriasiassa, mutta tämä vähän herättelee miettimään.. Että pitäisipä selvittää, mitä siellä päiväkodissa välipaloiksi syövät. (Ainakin ymmärtääkseni usein ihan hedelmiäkin.) Tai mitä laittavat aamupuuronsa? Toki tiedän, että meillä pitäisi puuttua sokerin määrään kotonakin. Öh, ainakin salaherkuttelija-aikuisten kohdalla. ;D

  Jugurttiasia on kyllä yksinkertainen (vaikka vähän meneekin aiheen viereen, mutta tuli tässä kohtaa mieleen. Vaikkapa sitten vinkiksi muillekin) : meillä siirtymä sokerijugurteista maustamattomaan tapahtui lantraamalla: kupin pohjalle paljon maustamatonta, ja yksi “makupikkujugurtti” puoliksi kahden annoksen sekaan. Oppivat samantien sokerittomampaan makuun. Sittemmin “makuraidaksi” on lisätty välillä lusikallinen mustikkakeittoa, hunajaa tai marjoja (okei, hilloakin joskus), ja hyvin kelpaa. Että turhapa kenenkään on selittää maustamatonta sillä, ettei kelpaisi. Välillä syövät santsatessaan maustamatonta pelkästään. 🙂

  1. Päiväkotien ruokalistat pitäisi nähdä netistä, ja meillä ainakin viikon ruokalista on teipattu myös päiväkodin seinälle. Siitä sitä olen välillä silmäillyt, ja nyt tarkastelin enemmän netistä. Minäkin olen sala-herkuttelija, mutta lapsille pitää kuitenkin opettaa suklaavanukkaan ja maustamattoman viilin ero.

   Meillä lapset saa herkkuna joskus maustettua jugurttia, ja se syödään nimenomaan herkkuna 😀

 3. Hieno parannus! Musta on ihan ok silloin tällöin pk:ssakin saada vaikka pannaria tai jätskiä, jos se perusarki rullaa hyvin ravintosuositusten mukaisesti. Herkku syödään silloin tällöin, kunhan joka päivä ei sitä tarjoilla. Ja onneksi meillä tuntuu olevan oikein mukavasti noita porkkanoita ja muita vihanneksiakin välipalapöydässä,mitä olen huomannut.

  1. Meillä taas ei ole niitä porkkanoita tms, tai ainakaan niitä ei lue listalla. En ole kertaakaan valitettavasti nähnyt edes aamupalatarjoilua, sillä olen yleensä töissä jo ennen kuin lapset edes heräävät. Pois taas haen kun ovat menossa ulos. Mutta totta, kyllä nyt harvoin syöden se jäätelökin menee, esim. vaikka juhlapäivinä. Kerran viikossa tarjoiltuna se on kuitenkin aivan liikaa, onneksi joku muukin on valittanut.

   1. Kerran viikossa jäätelöä on liikaa? Kääk, taidan olla tosi lepsu sokeriasioissa, kun se el mielestäni kuulosta ollenkaan pahalta!

    1. No en nyt ota kantaa siihen mitä kotona syötetään, sen saa jokainen vanhempi päättää itse. Mutta päiväkodin tarjoaman välipalan sen sijaan tulisi olla ravitseva, ja opettaa lapselle miten syödään suositusten mukaisesti. Jos kerran viikossa tarjotaan jäätelöä päiväkodissa, ei se ole tietääkseni suositusten mukaista, sillä moni tosiaan tarjoaa viikonloppuisin lapsille muutenkin herkkupäivän. Meillä ei sellaisia tunneta, ainakaan säännöllisesti.

     Päiväkodin välipalan sen sijaan tulisi olla ravitseva. Se syötetään lapsille noin 14 pintaan, jonka avulla heidän pitäisi jaksaa leikkiä tunninkin ulkona ja pahimmillaan vanhemmat tulevat hakemaan kotiin 16:30, käyvät lapsen kanssa vielä kaupassa ja ruoka kotona on valmis 18:00. Kyllä siinä välissä tulee nälkä itse kullekin. Jäätelö on käytännössä pelkkää sokeria, joten verensokeri nousee ja vatsa täyttyy silloin kahdelta, mutta nälkä on karmea jo neljältä kun verensokeri on tippunut yhtä nopeasti kuin on noussutkin. Turhia kaloreita ja turhia hampaita rikkovaa sokeria, en todellakaan usko että on ravintosuositusten mukaista. Sitten ihmetellään miten yläkoululaiset juo litroittain limpparia ja syö järjettömiä määriä karkkeja, kun opetus ja tarjonta on tätä tasoa.

     Mutta kuten sanottua, en välitä mitä kotona tarjotaan. Päiväkodissa pitäisi kuitenkin olla ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, jotta lapset saisivat edes jostain sen opetuksen hyvästä ruokavaliosta.

     1. se välipala on kuitenkin vain yksi viidesosa lapsen päivittäisestä ravinnosta. Jos se on kerran viikossa päiväkodissa jäätelöä, niin ei kenenkään ruokailutottumukset sen takia kiepsahda päälaelleen. Enemmän on merkitystä sillä, miten kotona opetetaan syömään – ja siitä kannattaisi olla kiinnostunut. Sääliksi käy niitä lapsia, jotka eivät kotonakaan koskaan saa jäätelöä tai kaupan sokerista jugurttia. Ei elämää kannata ottaa niin vakavasti; jätski kerran viikossa ei kaiketi ole vienyt ketään hunningolle ja toisinaan pala suklaata “karkkina” tarjottujen rusinoiden sijaan saattaa pelastaa päivän. Mutta jokainen tehköön tyylinsä mukaan.

     2. Totta kai sillä on väliä mitä kotona syötetään. Tarkoitin vain etten minä voi päättää mitä kenenkin muun kotona syödään, mutta toki päätän sen mitä meillä lapset syövät. Ja jäätelö ei edelleenkään ole ravitseva välipala, vaan se on jälkiruoka. On eri asia jos päiväkodissa tarjotaan jäätelöä jälkiruokana sen jälkeen kun on ensin syöty ravitseva muu ruoka. Mutta jos jäätelö on AINUT päivän välipala, on se vaan mielestäni väärin. Ja näin se nimenomaan on meidän päiväkodin ruokalistoilla ollut, ja onneksi siihen on tullut nyt muutos. Nyt jos on ollut ns. herkkupäivä, on sitä ennen ollut tarjolla jotain suolaista karjalanpiirakkaa tms. Näin lapsi saa edes jotain hieman ravitsevampaa kuin pelkän sokeripommin jolla pitäisi selvitä kodin ruokaan asti.

 4. Hei!
  Hieno homma, että teidän päiväkoti/ ateriapalvelut on asiaan reagoinut ja muutosta ruoassa on tapahtunut. Meidän päiväkodissa oki mielestäni hyvin tuo adia alkujaan. Minä ihmettelin päiväkodissa xylitolin käyttölinjausta. Vain yhdellä aterialla saivat pastillin. Itse piti kustantaa, mutta ei voinut vaikuttaa siihen asiaan muuten. Meillä kun oli totuttu kaikkien aterioiden jälkeen ottamaan. Asiaa perusteltiin sillä, että kaikki vanhemmat eivät voi/halua maksaa enempää tai eivät vain asiaa arvosta. Olisi hankalaa tietää kenelle annetaan kaikilla ruoilla, ja tasa-arvo.

  1. No aika outoa tuo, että ei joka aterian jälkeen tarjoilla pastilleja. Meilläkin ne kustantaa pienen summan vuodessa, sillä päiväkoti hankkii ison määrän kerralla. Toimii hyvin 🙂

 5. mun lemppariaihe, odotan kun pääsen suurkeittiölle taas töihin 😉 edellisestä kerrasta kun alkaa olla 5v aikaa.. mites me tehdään kiisseliä, 30 litraa vettä ja vajaat 200g sokeria. siitä voi laskea per annos, paljonko tulee =) toki ohjeetkin vaihtelee eri keittiöissä.

 6. Nyt varhaiskasvatukseen on julkaistu ruokasuositus. Se on kaikkien kiinnostuneiden saatavissa.
  Esimerkiksi kulttuurisen moninaisuuden vuoksi on hyvä, että Suomessa varhaiskasvatuksessa perinteiset juhlapäivät huomioidaan ruokalistojen suunnittelussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *