| | | |

Kestonenäliinat

IMG_3009

 

IMG_3032
Flunssakausi yllätti meidätkin, ja varsinkin lapset ovat kärsineet vuotavista nenistä. Tämä kolmannen viikon kierrätysvinkki onkin siis aiheeseen sopiva.

Ihan sama miten kierrätettyä tai pehmeää nenäliinapaperia käyttää, on se silti kertakäyttöistä ja saa nenät ja posket ikävästi punottamaan. Isompi lapsi kaipasi asiaan pikaista ratkaisua, ja sen johdosta sain vihdoin pitkään ompelulistalla olleet kestonenäliinatkin ommeltua.

Näihin ei tarvita kuin yksi käytössä kulahtanut/jostain kohtaa rikkinäinen lakana, sekä ompelukone tai saumuri. Minä saumuroin oheisen kuvan mukaisesti, mutta ompelukoneen siksakilla näistä tulisi ihan yhtä hyviä.

 

nenäliinaompelu

 

Tein testiksi pieniä, keskikokoisia ja hieman isompiakin liinoja. Kaikki ovat mukavan pehmeitä, ja lapsi otti näitä kasan eilen illalla jo sänkyynsä vaikka osa oli vielä ompelemattakin. Nenä selvästi kiittää, ja niin kiittää luontokin. Flunssan jälkeen kaikki voi pestä 90 asteessa jolloin pesukonekin saa tarvitsemansa puhdistavan pesun. Normaalikäytössä näille riittää 60 astetta, ja purkki pidetään aina keittiön pöydän läheisyydessä.

Kätevä emäntä olisi vielä 50 vuotta sitten kirjaillut näihin jokaisen perheenjäsenen nimen. Voin kertoa että vaikka niistä varmasti tulisi hienoja, mennään me ihan tylsillä yksivärisillä. Vieraille sitten hieman koreampia juhlia varten, niistä lisää ensi viikolla 😉

 

IMG_3041

 

Similar Posts

8 Comments

 1. Nämä on kyllä hyviä kotikäytössä! Meillä on ollut jo muutaman vuoden käytössä vanhoista flanellilakanoista saumuroituja nenäliinoja ja ne on kyllä ihania iholla. Yksittäisissä niistämisissä tulee edelleen helposti otettua vessa- tai talouspaperia, mutta sitten kun jollain iskee kunnon flunssa päälle, niin kestonenäliinat tulee otettua esiin ja laitettua pinot vähän joka huoneeseen. 🙂

  1. oi joo, flanelli olisi kyllä ollut aivan paras näihin! Harmi kun sitä ei ole kaapissa ollenkaan, pitääkin tajuta ostaa sellainen lakana kirpparilta jos joskus tulee vastaan. Se olisi vielä pehmeämpää, kiitos vinkistä!

 2. Tästä jutusta ja anopilta lainassa olevasta saumurista innostuneena saivat vanhat flannelliset pyjamahousut kyytiä ja nyt on nenäliinoja! Tuli muuten mieleen lapsuusmuisto jostain 90-luvun alusta jolloin mummon johdolla ommeltiin valkoisesta ohuesta lakanakankaasta nenäliinoja. Niiden reunat huoliteltiin punaisella tiheällä siksak-ompeleella ja ne koristeltiin mummon hankkimilla kangastusseilla. Luulen, että äidilläni on edelleen tallessa yksi liikuttava äiti-tekstillä varustettu nenäliina.

  1. Hei mahtavaa että innostuit! Minä taas muistan papan nenäliinat, ja olen sittemmin myös myynyt monille papoille kankaisia nenäliinoja, vaikka nykyään ne on kyllä todella harvassa.

 3. Mahtavaa, että joku muukin on tajunnut kankaisten nenäliinojen järkevyyden. Olen aina käyttänyt niitä, enkä ikinä vaihtaisi paperisiin. Olen allergikko ja varsinkin nuorempana kärsin pahasta siitöpölyallergiasta, joten on tullut niistettyä jonkun verran… Parhaimpia on ne ihanan pehmeiksi monissa pesuissa kuluneet yksilöt.

  1. No sen takia otin juuri ne vanhat lakanat, niin sai jo valmiiksi pehmennettyjä nenäliinoja. Lapset rakastaa näitä ja niin minäkin! Nyt kaduttaa että vaikka nämä on olleet ompelulistalla jo yli vuoden, en vain ole saanut aiemmin aikaiseksi. No onneksi sentään nyt!

 4. Aika monet tutut ovat vuosien saatossa hämmästelleet mun “rättejäni”. Lapsuudenkodissani ei ollut ikinä paperinenäliinoja, joten olen aina niistänyt kangasrätteihin. Mulla on ympärivuotinen allerginen nuha, enkä voisi käyttää paperinenäliinoja, sillä iho menee niistä rikki. Mies ei suostu käyttämään noita meidän kestorättejä, mutta lapset käyttävät niitä paljon mieluummin kuin paperisia. Edesmenneeltä isältäni jäi valtava kasa pieniä kauniita puuvillaliinoja, jotka olen suunnitellut ottavani “käsilaukkukäyttöön” mutten ole vielä muistanut tuoda niitä äitini luota meille. Pitäisikin ryhdistäytyä ja hakea ne käyttöön.

  Hauskaa tämän lukemisessa oli se, etten tosiaan ole ikinä ajatellut rättejäni “kestonenäliinoina” tai ekologisena valintana vaan päivänselvyytenä ?

 5. Ompelin osittain tän postauksen innoittamana itselleni muutamat testinenäliinat (eivät ole vielä käytössä). Mua kuitenkin mietityttää hygieenisyys. Jos ajatellaan oikein rään peitossa olevia nenäliinoja, minne laitat ne siksi aikaa kunnes peset ne? Tarvitsevatko ne esipesun? Käsin? Koneessa?

  Siirtyminen kestonenäliinoihin tuntuu itselle loogiselta, kun käytössä ovat myös kestokuukautissiteetkin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.