Kasvisperhe

IMG_8380

IMG_8485

Tajusin eilen ruokaa laittaessani ettemme ole ostaneet kokattavaa lihaa jääkaappiimme sitten elokuun alun jälkeen. Muutama hassu leikkelepaketti taitaa raahautua miehen mieliksi vielä silloin tällöin kaupasta. Lapset eivät erota Quornia ja jauhelihaa toisistaan, eikä erota kohta kai enää mieskään. Isompi lapsi ilmoitti kasvavansa isona kasvissyöjäksi, ja toisessa lauseessa kertoi rakastavansa avokaadopastaa. Jotain olemme kai tehneet oikein, kun lapsistamme on kasvanut pelottomia innokkaita ruokailijoita.

Miehen innostus kasvisruokiin on ollut hidasta. Vielä parisen vuotta sitten teimme kotona kahta tai kolmeakin eri ruokaa, riippuen siitä kuka söi lapsen kanssa samaa vai söikö kumpikaan. On siis aika mahtavaa päästä tilanteeseen jossa mieskin valitsee edes harvoin työpaikkaruokalassa kasvisvaihtoehdon, eikä valita kasvisruokien mausta. Kotona lihaa ei syödä siis juuri lainkaan. Hän on jopa omatoimisesti lainannut vegaanikirjoja (sitä uutta Chocochilin kirjaa vain odotellessa) ja tuunannut kasvispihvejä koko perheelle sopiviksi. Kala kuuluu yhä perheemme ruokavalioon kerran viikossa, ja ihan hyvä niin. Kananmuna on yhden allergiaepäilyn vuoksi hieman pannassa, mutta niissäkin pyrimme ostamaan luomua aina kun se on mahdollista. Ja onneksi usein on.

Kuuden vuoden jälkeenkin se mies saattaa yllättää. Tekee kasvislasagnen alusta loppuun suuren kaaoksen vallitsemana, eikä edes valita lihan puuttumisesta joukosta. Viime syksystä lähtien olemme syöneet kotona pelkkää kasvisruokaa. Valitettavasti kauppalaskujen vertailu jäi tekemättä, mutta uskaltaisin sanoa että olemme jopa hieman säästäneet. Isomman lapsen suosikkiruoka on edelleen keitetty porkkana, ja pienempi taas rakastaa tomaattia ja avokaadoa. Puoli kiloa päivässä on helppo juttu, mitenkäs teillä?

Similar Posts

3 Comments

  1. Oon yrittänyt kans aina välillä kokata kasvisruokaa (muutakin kun pinaattilättyjä

  2. Miten teillä onnistuu päiväkotiruokailu?
    Pienempi ei vielä osaa ilmaista mutta miten Sohvi, syökö hyvällä ruokahalulla siellä kuitenkin lihaa?

    1. Päiväkotiruokailu menee molemmilta tosi mallikkaasti. Kumpikaan ei siis nirsoile mistään kotona tai päiväkodissa, ja syövät sitä mitä eteen laitetaan. Toisaalta eivät siis hämmästele liharuokaa, mutta eivät mieti että kasvisruuasta puuttuisi mitään. Silloin kun isompi oli vielä minun kanssa pelkästään kotona, söin hän liharuokia vain viikonloppuisin. Silti hemoglobiini oli äärimmäisen hyvä, pienemmältä ei taida olla mitattu ollenkaan. Mutta toisaalta jos osaavat vaikka joskus perustella haluavansa ruveta kasvissyöjiksi, niin lupa herkenee tältä äidiltä aika helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *