| | |

Vegaaninen ja ekologinen “nahka” ja muita ekologisia tekstiilejä

Olen aina ollut kiinnostunut ekologisesta elämäntavasta, eläinten ja ihmisten oikeuksista sekä tasa-arvosta. Täysin vegaaniksi en kuitenkaan ole ryhtynyt, varsinkaan sen jälkeen kun aloin opiskella materiaalioppia. Nahkaa ja villaa kun ei ole tähän mennessä korvannut mikään akryyli tai keinonahka, sillä niiden kestävyys, lämmöneristys ja varsinkin monikäyttöisyys ei ole vetänyt vertoja oikealle nahalle tai villalle. Tähän mennessä korvikkeet kun tehdään pääasiassa muovista tai öljystä, niin miten ihmeessä ne voisikaan korvata oikeaa villaa.

 

Joku aika sitten löysin kuitenkin mullistavan uutuuden, vegaanisen nahan. Tämä Pinâtex-kauppanimellä tehty nahka tehdään ananaksen tuotannosta ylijääneistä lehdistä. Kyllä, samalla vielä ekologista ja kierrätystä, sillä ananaksen lehtiä kun ei tarvita mihinkään muuhun, ja niitä viedään kasvupaikoilla kaatopaikoille järkyttäviä määriä. Miksi ei siis käyttää hyödyksi?

Katsokaa vaikka video jos ette usko!

 

 

Pinâtex tarjoaa viljelijöille uudenlaista tuloa maanviljelyn ohella. Kaikki tutkimustyö ja kehitys tapahtuu Filipiineillä, ja valmiista materiaalista voidaan tehdä niin kenkiä, laukkuja kuin sisustustavaroitakin. Pinâtex on kestävää, näyttää nahalta ja silti se on vegaanista, ekologista ja ei kuitenkaan turhan kallista. Se ei oikeastaan ole kangasta mutta ei nahkaakaan, ja omilla sivuillaan Pinâtex määritellään non-wowen materiaaliksi.

 

Kun löysin ensin materiaalin, yritin toki sen jälkeen etsiä mitä siitä on tehty, ja mistä tuotteita saa. Yllätyksekseni kenkiä saa jo, ja niistä ei edes tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Minä olen odotellut palkkapäivää jotta saan tilattua sellaiset itselleni, sillä hinta liikkuu vain noin 100€ pintaan, kun kyse on tennareista. Ihan täydellisiä talvikenkiä Suomen oloihin materiaalista ei taida vielä olla. Myös laukkuja löytyy.

 

Kenkiä myy esim. vegaanisiin kenkiin erikoistunut Nae.

 

 

Aivan uusin innovaatio on myös sienistä tehdyt tekstiilit. Luit oikein, sienistä. Sienistä voi oikeastaan kasvattaa huonekaluja tai korvata sillä muoviakin, mutta sen lisäksi siitä on nyt kehitetty myös tekstiiliä. Kehitys on vasta alussa, ja onpa Suomessakin kehitteillä liottaa kotimaisesta puusta käyttökelpoista tekstiiliä. Teollisuus siis muuttuu pikkuhiljaa, ja me kuluttajat voimme vaikuttaa uusiin innovaatioihin myös omilla ostopäätöksillämme.

 

Meille ompelijoille nahkan tyylistä materiaalia tarjotaan nyt SnapPap nimisen materiaalin kautta. Se on pääasiassa selluloosaa, eli pahvia, ja mukana tukemassa on Latex, eli luonnonkumi. Olenkin ommellut tästä materiaalista itselleni jo laukun ja lisää on varmasti tulossa. Uskoisin, että moni käsityöläinen työstää tästä tuotteita myös myyniin.

 

Tällä hetkellä innovatiivisin kotimainen keksintö on ollut tekstiilijätteen kutominen uudeksi kankaaksi, ja näitä vaatteita myy esim. Pure Waste. Näitä vaatteita meilläkin on ollut miehellä käytössä. Materiaali on pehmeää, ja mukana on hieman kierrätettyä polyesteria jotta kankaasta saadaan kestävämpää. Nukkaantumista on silti havaittavissa, koska kuitu ei ole niin pitkää kuin tavallisessa puuvillassa, eikä näissä vaatteissa kankaaseen ole tehty niin  juuri mitään niitä viimeistelykäsittelyjä, jotka tuhoavat luontoa, mutta eivät tee nukkaa. On siis mietittävä haluaako ostaa hyvän omantunnon vai täysin sileän vaatteen.

 

Kun aloitin materiaaliopin opiskeluni 15 vuotta sitten, kuvittelin että vuonna 2020 pukeudutaan vaatteisiin jotka sisältävät teknologiaa, ja jotka ovat enemmän robottiasuja kuin normaaleja vaatteita. Sen sijaan olen saanut todistaa esim. nokkosen nousua käyttökuiduksi, hampun, kierrätyskuitujen ja nyt ananaksen nousua. Tämä on oikeastaan juuri se suunta mitä toivoin, mutta jota en uskaltanut toivoa ääneen.

 

 

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Hei, tilasitko itsellesi ananaskengät? Millaiset olivat? Vaikuttaako kestäviltä?

    1. Hei Veera, kiitos muistutuksesta. Unohdin nämä, ja tilasin osaksi kotimaiset KUJE kengät, jotka on tehty kierrätysmateriaalista.

      Näistä ananaksista ei siis ole kokemusta 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.